Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL și iluzia guvernării - Sondaj INSCOP

PNL

PNL este văzut de populație ca fiind "la putere". Dar partidul nu ar trebui să fie deloc bucuros de această percepție.

Conform unui sondaj INSCOP majoritatea românilor cred că PNL este la putere.

putereDacă ne uităm cu atenție, observăm că românii percep mai multe partide ca fiind la putere (suma procentelor este mai mare de 100). Ba, chiar, 10% din români cred acest lucru despre PSRO, partidul lui Mircea Geoană, în caz că ați uitat. Astfel, afirmația "PNL este la putere" este una slabă.

Totuși, PNL trebuie să se îngrijoreze. Cei care cred că PNL este la putere vor crede că partidul este responsabil de acțiunile guvernului. Astfel, eșecurile Guvernului vor fi și eșecurile liberalilor. Reușitele Guvernului, în schimb, se vor împărți între Cioloș/Iohannis, pe de o parte, și PSD pe de altă parte. Premierul și Președintele vor capitaliza ce este legat de "noua politică", pentru că ei sunt campionii acestei idei. În schimb, PSD va capitaliza ce ține de economie și social deoarece Guvernul, după cum declara și Cioloș, guvernează pe cadrul fiscal și bugetar primit moștenire.

Și aici intervine o nouă problemă. Care este identitatea PNL? În momentul de față partidul este cumva confuz în ceea ce privește politicile publice. Este el în primul rând un  partid responsabil din punct de vedere fiscal (cum sugerează susținerea față de unele poziții ale lui Iohannis), pro-investitori  (19% TVA, scăderea taxelor pe muncă) sau pro-bugetari (creșterea cu 10% a salariilor)? Nu știm. Mai clară este poziția în favoarea unei politici mai curate: partidul își asumă un cod de etică și ar putea să își asume și un cod de transparență. Dacă face aceste lucruri și dacă le prezintă convingător, PNL va răspunde așteptărilor populației privitoare la partide.

Dar, și nu pot sublinia asta îndeajuns, așteptările față de Guvern nu sunt aceleași cu așteptările față de partide. De la Guvern populația vrea în primul rând o viață mai bună.

alt sondaj agenda2 Sursa: Sondaj ARP: Ce așteptări are populația de la Guvernul Cioloș.

Astfel, PNL este văzut de peste jumătate din electorat ca fiind responsabil pentru un Guvern pe care nu îl controlează cu adevărat. Vis a vis de acest Guvern, populația are așteptări de care partidul nu se preocupă în mod prioritar, absorbit fiind cu curățenia internă.

Citiți raportul integral aici

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.