Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNTCD ar putea boicota alegerile prezidenţiale

PNTCD
PNTCD va boicota alegerile prezidentiale din toamna daca pâna atunci Parlamentul nu decide organizarea unui referendum cu privire la forma de guvernamânt, sustine presedintele formatiunii, Aurelian Pavelescu, într-un interviu acordat AGERPRES.

 Potrivit acestuia, taranistii si-ar fi dorit o platforma unica pentru dreapta româneasca la alegerile europarlamentare.

'Din pacate, dreapta politica nu a reusit sa realizeze o platforma unica pentru aceste alegeri europarlamentare, desi i-am chemat într-un proiect pe care l-am fi dorit asemanator cu cel facut de Corneliu Coposu si cu care s-au câstigat alegerile în 1996. Alegerile prezidentiale din acest an sunt din nou puse sub semnul întrebarii, sunt puse în opera mai multe scenarii manipulatoare, cum s-a întâmplat în anul 2000. Este motivul pentru care, pe ziua de 10 mai, la Cluj, Comitetul National de Conducere al PNTCD a luat o hotarâre importanta, aceea de a boicota alegerile prezidentiale din toamna acestui an daca pâna atunci Parlamentul nu se constituie în adunare constituanta si sa organizeze de îndata un referendum constitutional cu privire la forma de guvernamânt', precizeaza Pavelescu.

AGERPRES: Care este principalul mesaj pe care îl transmiteti alegatorilor pentru scrutinul europarlamentar?

Aurelian Pavelescu: Principalul mesaj este acela de a vota cu PNTCD pentru ca este singurul partid care, dupa 1990, nu a facut niciun fel de compromis în politica româneasca, nu ne-am aliat niciodata cu PSD, mostenitorul fostului partid comunist, si pentru ca este partidul care prin liderii reprezentativi care au reînregistrat partidul, Corneliu Coposu si Ion Ratiu, a întors România cu fata catre vest si a dat linia europeana a României. Suntem partidul cu cea mai mare legitimitate sa reprezinte tara în Parlamentul European pentru ca trebuie dat un vot din nou si împotriva celorlalte partide politice care guverneaza România de 14 ani, de când PNTCD nu a mai intrat în Parlament si au adus România într-o criza morala fara precedent, o clasa politica care, în opinia noastra, trebuie schimbata din temelii.

 AGERPRES: Ce scor electoral sperati sa obtineti la aceste alegeri?

Aurelian Pavelescu: Obiectivul pe care ni l-am propus este de a atinge pragul electoral de 5%. Este un obiectiv realist, partidul a crescut mult în ultimul timp, în orice caz a iesit din conul de umbra în care a fost adus foarte mult timp. Partidul a prins viata si avem speranta ca vom reusi sa trimitem în Parlamentul European doi europarlamentari.

 AGERPRES: Care este miza alegerilor europarlamentare la nivel national si la nivel european?

Aurelian Pavelescu: Europa este chemata sa voteze între stânga si dreapta, între Partidul Popular European si Partidul Socialistilor Europeni. Miza este foarte mare. Noi consideram ca votul trebuie dat partidelor dreptei europene, PNTCD este membru al Partidului Popular European, pentru a duce mai departe proiectul Uniunii Europene. Proiectul UE este un proiect al Partidului Popular European, al partidelor crestin-democrate. Pe de alta parte, o stânga care ar conduce Comisia Europeana ar fi o stânga care ar impune statelor mai multe taxe si impozite. Aceasta este pe scurt politica stângii versus politica dreptei, care doreste, a si facut-o pâna acum, sa creeze un cadru legal pentru dezvoltarea clasei de mijloc, nu numai în România, dar si la nivel european. Dreapta sprijina întreprinzatorii, sprijina initiativa privata în detrimentul unul stat abuziv si un stat care controleaza economia. Eu sper ca, desi Partidul Popular European a suferit un proces de erodare, pentru ca a traversat o criza foarte grea, sa câstige alegerile. As vrea sa punctez aici, cu toate ca a traversat aceasta criza foarte grea, PPE a gasit solutii pentru state ca Grecia, Portugalia, Spania, Irlanda, tari greu încercate de aceasta criza, prin aplicarea principiului solidaritatii, acesta fiind un principiu crestin-democrat, un principiu fundamental al PPE si al PNTCD.

 AGERPRES: Cum îi veti convinge pe alegatori sa iasa la vot având în vedere ca prezenta la urne în România, la precedentele alegeri europarlamentare, a fost una sub media europeana?

Aurelian Pavelescu: Aici PNTCD are un cuvânt mic de spus, tinând seama ca suntem un partid marginalizat, nu avem acces, ca alte partide, la canalele media. Aceasta prezenta mica la vot este o consecinta a esecului clasei politice despre care am vorbit si care trebuie schimbata. Le cer românilor sa iasa la vot totusi si sa voteze cu PNTCD pentru ca este un partid moral si un partid simbol al românilor. Sper ca la aceste alegeri sa vina la vot îndeosebi oamenii care au o constiinta politica dezvoltata, o cultura politica serioasa, din pacate este un segment destul de mic al populatiei în România. România este victima, vorbesc de populatie, a unor manipulari politice extraordinare, este motivul pentru care nu mai au niciun fel de încredere în clasa politica si în oamenii politici care, de la ciclul electoral la ciclu electoral, creeaza tot felul de scenarii pentru a ramâne la putere.

 AGERPRES: Ce atuuri au candidatii partidului dvs?

Aurelian Pavelescu: Cred ca avem cea mai buna lista de candidati. Vedem pe listele partidelor asa-zis mari sotii, prieteni, oameni de partid carora li se cuvine ca o rasplata de partid un loc pe o lista electorala. În ceea ce priveste PNTCD, eu conduc lista, sunt primul pe lista, nu am fost niciodata la guvernare, sunt un om care am o profesie si cred ca am dovedit ca stiu Drept si am aparat statul de drept în ultimii multi ani. Sunt pe aceasta lista Sebastian Bodu, fostul presedinte ANAF, despre care se stie de asemenea ca este o persoana incoruptibila, cu experienta în Parlamentul European. De asemenea Maria Stavrositu, a fost deputat, face parte din generatia tânara, nu i se poate reprosa absolut nimic, ca ar fi fost la putere, ca ar fi facut fapte de coruptie.

Este, de asemenea, pe lista noastra Gheorghe Iancu, fostul Avocat al Poporului, cel mai mare specialist de Drept constitutional din tara, profesor la Universitatea din Bucuresti de Drept constitutional si as vrea sa mai vorbesc de doua persoane: Avram Fitiu si Claudiu Frânc, care reprezinta fermierii din România. Claudiu Frânc este presedintele celei mai mari aliante de confederatii ale fermierilor din România ROPAC, iar Avram Fitiu este secretarul general al acestei aliante, profesor universitar la Cluj de agronomie. Sunt persoane care au obiectivul de a duce în Parlamentul European vocea fermierilor si taranimii române. Este principala tema a PNTCD, pentru ca agricultura ramâne principala resursa a României si principalul obiectiv politic, ar trebui sa fie un proiect de tara. Cei doi au si promovat un adevarat proiect de tara intitulat 'România trebuie sa devina o tara suverana alimentar', în conditiile în care România importa 70% din produsele alimentare care sunt consumate de români.

 AGERPRES: Aveti vreo nemultumire cu privire la aceste alegeri si la campania electorala?

Aurelian Pavelescu: Din pacate, dreapta politica nu a reusit sa realizeze o platforma unica pentru aceste alegeri europarlamentare, desi i-am chemat într-un proiect pe care l-am fi dorit asemanator cu cel facut de Corneliu Coposu si cu care s-au câstigat alegerile în 1996. Alegerile prezidentiale din acest an sunt din nou puse sub semnul întrebarii, sunt puse în opera mai multe scenarii manipulatoare, cum s-a întâmplat în anul 2000. Este motivul pentru care, pe ziua de 10 mai, la Cluj, Comitetul National de Conducere al PNTCD a luat o hotarâre importanta, aceea de a boicota alegerile prezidentiale din toamna acestui an daca pâna atunci Parlamentul nu se constituie în adunare constituanta si sa organizeze de îndata un referendum constitutional cu privire la forma de guvernamânt. Am cerut Parlamentului acest lucru în urma cu un an.

Aceasta chemare la boicot este adresata atât monarhistilor, cât si republicanilor. România trebuie sa se aseze în matca ei pornind de la forma ei de guvernamânt. Nu putem accepta în România ca ce au facut comunistii, cu debarcarea ilegala a regelui Mihai si eliminarea monarhiei constitutionale, sa reprezinte un act politic legitim, dupa ce Parlamentul a declarat regimul comunist ca ilegitim si criminal. Parlamentul a facut acest gest si presedintele Basescu, dar actele regimului comunist sunt în continuare recunoscute ca legitime. Sunt, potrivit sondajelor, 25-27% monarhisti în conditiile în care nu au existat informatii pentru cetateni cu privire la forma de guvernamânt, la monarhie, la avantajele monarhiei si republicii deopotriva. Credem ca aceasta criza morala în care ne aflam este cauzata în buna masura de confuzia politica în care se afla tara.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.