Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Podoabe cu o vechime de 150.000 de ani au fost descoperite în Maroc

rp-online.de
Essaouira podoabe

Podoabe cu o vechime estimată la 142.000-150.000 de ani, considerate aşadar a fi "cele mai vechi din lume", au fost descoperite în Maroc, nu departe de staţiunea balneară Essaouira, au anunţat joi oficiali guvernamentali şi paleontologi, potrivit AFP.

Cercetătorii au prezentat mai multe coliere şi brăţări realizate din mici scoici găurite în centru şi colorate în ocru roşu, descoperite în urmă cu câteva săptămâni în peştera Bizmoune, de lângă Essaouira (sud-vest).

"Sunt cele mai vechi obiecte de podoabă din lume, având o vechime estimată la 142.000-150.000 de ani", a declarat cercetătorul marocan Abdeljalil Bouzouggar, profesor la Institutul Naţional de Ştiinţe ale Arheologiei şi Patrimoniului (INSAP).

Descoperirea a fost făcută de o echipă internaţională formată de specialişti de la INSAP din Rabat, Universitatea din Arizona (Tucson, Statele Unite) şi Laboratorul mediteraneean de preistorie Europa Africa (CNRS şi Universitatea Aix-Marseille, din sudul Franţei).

Este o "descoperire majoră pentru Maroc şi pentru umanitate", a declarat ministrul marocan al Culturii, Mohamed Mehdi Bensaid, subliniind că aceasta ne oferă informaţii despre "primele civilizaţii care ne-au lăsat o moştenire descoperită astăzi".

În total, cercetătorii au identificat aproximativ treizeci de scoici, care ar fi putut fi purtate sub formă de coliere, brăţări sau cercei, potrivit Agerpres.ro.

Sunt "cele mai vechi (podoabe) cunoscute din lume", a explicat Bouzouggar, subliniind că scoicile ar fi putut servi şi ca mijloc de comunicare.

"A fost prima dată când oamenii şi-au folosit corpul ca mediu, fie pentru a comunica între ei, fie cu membrii altor grupuri, aflaţi mai departe de locul lor de origine", explică el.

Potrivit cercetătorului, aceşti oameni au mers să adune scoici de pe plaje. "Există o mulţime de specii de scoici, dar s-au dus să caute aceeaşi specie aici, în Maroc, în Algeria, într-un sit cu o vechime de 35.000 de ani, în Africa de Sud, într-un sit cu o vechime de 75.000 de ani sau în Israel, într-un sit cu o vechime de 135.000 de ani", a precizat el.

În opinia sa, aceasta "înseamnă că oamenii respectivi au împărtăşit ceva unii altora. Poate a apărut un limbaj", sugerează el.

"Sunt obiecte simbolice, iar simbolurile pot fi transmise doar printr-un limbaj", a subliniat cercetătorul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.