Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Podul din Crimeea: Emoție și bucurie în Ucraina după explozia podului

bbc.com
pod crimeea

Ucraina explodează de emoție în această dimineață. Videoclipurile cu podul avariat din Crimeea s-au răspândit ca un foc de paie pe rețelele de socializare; acest lucru este deja comparat cu scufundarea navei de război rusești Moskva în aprilie, conform unui material prezentat de bbc.com.

"Crucișătorul cu rachete ghidate Moskva și podul Kerch - două simboluri notorii ale puterii rusești în Crimeea ucraineană - s-au scufundat", a scris pe Twitter Ministerul ucrainean al Apărării. "Ce urmează la rând, rușilor?", a continuat acesta.

Inventivi activiști ucraineni din rețelele de socializare pompează cu bucurie meme-uri pentru a sărbători această ocazie. Iar a doua cea mai mare bancă ucraineană, Monobank, spune că a emis deja un nou model de card de debit cu podul prăbușit.

Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate al Ucrainei, nu a fost singurul care a remarcat faptul că atacul a avut loc la doar o zi după cea de-a 70-a aniversare a lui Vladimir Putin, postând pe Twitter o înregistrare video cu podul avariat alături de celebra interpretare a lui Marilyn Monroe a melodiei "La mulți ani, domnule președinte" din 1962.

Sentimentul de emoție este palpabil. Venind după săptămâni de vești în mare parte bune de pe frontul de luptă, unde forțele ucrainene continuă să recupereze teritoriile confiscate de Rusia în februarie și martie, vederea podului avariat și în flăcări este un impuls suplimentar masiv pentru moral.

Cum s-a făcut acest lucru? Circulă numeroase teorii - de la o operațiune a forțelor speciale ucrainene până la activitatea partizanilor din Crimeea, un atac cu rachete sau chiar o bombă sinucigașă. "Aceasta este o capodoperă a sabotajului clandestin", a spus un fost expert de rang înalt în explozibili din armata britanică. "Este posibil ca un atac bine planificat de jos să fi fost cauza", a spus el. "În cazul demolărilor structurale, întotdeauna se planifică un "mecanism de colaps" care lasă greutatea structurii să facă cea mai mare parte a lucrului".

Oficialii ucraineni nu dau prea multe detalii, bucuroși să aplice același nivel de ambiguitate care a urmat unui atac misterios asupra bazei aeriene rusești din Crimeea în luna august. Dar atacurile asupra bazei Saky și a podului fac parte din același efort mai amplu: subminarea capacității Rusiei de a folosi Crimeea ca rampă de lansare pentru războiul său în sudul Ucrainei.

Podurile rutiere și feroviare sunt verigi vitale în lanțul de aprovizionare al Rusiei. Fără ele, Moscovei îi va fi și mai greu să trimită trupe și echipamente pentru a respinge ofensiva Ucrainei la nord de Kherson. Kievul îi spune, de asemenea, Moscovei: Crimeea este a noastră și, în cele din urmă, o vom lua înapoi.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.