Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polițiștii de frontieră au confiscat țigări de contrabandă în valoare de 35 de milioane de lei

captura Youtube
tigari contrabanda

Polițiștii de frontieră au confiscat în primele nouă luni ale anului 3,4 milioane de pachete de țigări, în valoare de peste 35 de milioane de lei, care urmau să ajungă pe piața neagră din România. Opt grupuri organizate, care se ocupau de contrabandă, au fost destructurate, scrie Mediafax.

Potrivit unui comunicat al Poliției de Frontieră, pe lângă țigări au fost confiscate și peste 3.000 de kilograme de tutun.

„În primele nouă luni ale anului 2019, poliţiştii de frontieră - independent sau în colaborare cu inspectorii vamali ori reprezentanţi ai altor instituţii abilitate - au reţinut în vederea confiscării 3.371.434 de pachete cu ţigări de contrabandă, în valoare de 35.126.173 lei, 3.199 kg de tutun şi 555 kg tutun narghilea. De asemenea, în perioada de referinţă au fost identificate şi destructurate 8 grupuri organizate (conform art. 367 Cod Penal) în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări, în care au fost identificate 77 persoane”, se arată în comunicat.

În majoritatea cazurilor, ţigările de contrabandă au fost găsite atât în punctele de trecere a frontierei, ascunse în mașini, cât şi în zonele din apropierea graniței.

Citește și: Administrația președintelui american Donald Trump va analiza fuziunea dintre Fiat Chrysler și grupul francez PSA

Potrivit polițiștilor, cele mai multe cazuri au fost înregistrate la frontiera de nord, în judeţele Maramureş, Suceava și Satu Mare, unde a fost descoperită 72% din cantitatea totală de ţigarete confiscată. „În această zonă sunt predominante ţigările de proveninţă ucraineană, contrabandiştii fiind organizaţi în adevărate grupuri infracţionale, cu segmente în străinătate, la frontieră şi în interiorul ţării. Aceştia încearcă trecerea pachetelor de ţigări (baxuri) peste frontiera , în special noaptea”, se mai arată în comunicat.

În multe dintre cazuri, pentru oprirea celor care încearcă să traverseze frontiera transportând ţigări de contrabandă, poliţiştii de frontieră sunt nevoiţi să folosească armamentul din dotare. „De exemplu, la nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, în primele nouă luni ale anului 2019, s-au înregistrat 93 evenimente de frontieră în care polițiștii de frontieră au folosit armamentul din dotare”, mai spun reprezentanții Poliției de frontieră.

Potrivit acestora, cei mai mulți traficanți provin din Republica Moldova, România şi Ucraina, dar şi din alte state precum Polonia, Rusia, Bulgaria, Serbia, Turcia, Austria, Germania, Ungaria etc.

„Dintre modalităţile principale de acţiune la care recurg traficanţii de ţigări, se remarcă: traversarea fâşiei de demarcaţie prin locurile în care aceasta prezintă condiţii de relief greu accesibile autospecialelor din dotarea Poliţiei de Frontieră, disimularea ţigărilor în autoturisme vechi, modificate, pentru limitarea pierderilor în cazul confiscării, ascunderea în automarfare, printre mărfurile transportate, a unor mari cantităţi de ţigări de contrabandă (metoda )”, se mai arată în comunicat.

Conform acestuia, potrivit ultimului studiu comandat de companiile din industria tutunului din România, în luna septembrie a acestui an nivelul pieței ilegale autohtone a țigaretelor a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.