Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Poliția a prezentat filmul complet al scandalului dintre Diana Șoșoacă și jurnalista italiană: Lucia Goracci a depus plângere pentru lipsire de libertate

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Diana Șoșoacă

Poliţia Română a prezentat, miercuri seară, şirul evenimentelor în scandalul dintre Diana Şoşoacă şi echipa de jurnalişti din Italia. Senatoarea a sunat la 112 la ora 16.02, iar jurnaliştii au părăsit sediul Poliţiei la 23.35. Între timp, au aşteptat reprezentanţi ai Consulatului Italiei la Bucureşti, un interpret autorizat care să participe la proceduri, au fost percheziţionaţi şi au dat declaraţii.

Şoşoacă i-a acuzat pe ziarişti că i-au sustras documente şi a susţinut că au droguri asupra lor, ceea ce a dus la un control corporal şi al bagajelor, acuzaţiile dovedindu-se nefondate. Diana Şoşoacă a depus plângere pe numele jurnalistei pentru violare a vieţii private, violare a sediului profesional şi lovire şi alte violenţe, iar jurnalista Lucia Goracci a depus plângere pentru lipsire de libertate şi lovire sau alte violenţe. De asemenea, a fost deschis dosar penal pentru ultraj, după ce soţul senatoarei ar fi lovit un poliţist.

”În primul rând, doresc să subliniez că Poliția Română, precum și celelalte instituții ale statului Român, condamnă cu fermitate orice acțiune de intimidare a jurnaliștilor sau de obstrucționare a dreptului la liberă informare a cetățenilor.

Libertatea de exprimare, dreptul la opinie și accesul la informații sunt garanții ale unei democraţii consolidate și ale funcționării statului de drept.

Conform Comisiei Europene, pluralismul și libertatea mass-media sunt factori-cheie ai statului de drept, ai responsabilității democratice și ai luptei împotriva corupției. Statele membre au obligația de a garanta un mediu propice pentru jurnaliști, de a le proteja siguranța și de a promova libertatea și pluralismul mass-mediei.

În 2020, Platforma Consiliului Europei pentru promovarea protecției jurnalismului și a siguranței jurnaliștilor a înregistrat cel mai mare număr de alerte înregistrate vreodată, la nivelul statelor membre, cu 40 % mai mult decât în 2019.

Printre aceste încălcări s-au numărat hărțuirea sau abuzul psihologic, amenințări, agresiuni fizice, atacuri asupra proprietății, discursuri ale urii și campanii de denigrare, tocmai de aceea, inclusiv autoritățile din România acordă o atenție deosebită acestui segment.

În continuare, conform datelor existente la nivelul Poliției Capitalei, o să descriu, pe scurt, șirul evenimentelor, cu datele care pot fi făcute publice, astfel încât să nu fie afectată ancheta penală, date care să clarifice, pe cât posibil, informațiile vehiculate în spațiul public.

• La ora 16:02, Secția nr. 4 Poliție – București a fost sesizată prin 112 de către o femeie, cu privire la faptul că, în cabinetul său de avocatură, situat în Municipiul București, are anumite divergențe cu o echipă de jurnaliști.

• La ora 16:06, la fața locului s-au prezentat agenți de siguranță publică, care au intervenit pentru verificarea sesizării și dispunerea măsurilor legale.

Din primele verificări efectuate de polițiștii care au intervenit în urma apelului prin 112, a rezultat faptul că în incinta cabinetului de avocatură a izbucnit un conflict între persoanele prezente, motivul invocat fiind acela că apelanta nu a mai dorit realizarea unui interviu stabilit inițial de comun acord.

Ulterior, tot din verificări, a reieșit că jurnaliștii au intenționat să părăsească cabinetul, context în care apelanta le-ar fi închis ușa și nu i-ar mai fi lăsat să plece, până la sosirea polițiștilor.

În tot acest timp, până când polițiștii au ajuns la fața locului, între jurnaliștii din Italia și apelantă au fost mai multe discuții în contradictoriu.

Înainte de ajungerea la fața locului a polițiștilor, jurnalista din Italia a ieșit din cabinet.

Ulterior, la fața locului s-au prezentat și polițiști din cadrul Biroului de Ordine Publică - Secția 4, context în care apelanta a început să relateze acestora cele întâmplate, în acest timp revenind în cabinetul de avocatură și jurnalista din Italia.

În cadrul activităților derulate de polițiști, soțul apelantei l-ar fi împins și l-ar fi prins cu mâna de gât pe un agent de poliție și, totodată, ar fi lovit-o și pe jurnalista din Italia.

Imediat după acest moment, jurnaliștii au ieșit pe scara blocului, iar conflictul a fost aplanat.

Polițiștii au adus la cunoștință persoanelor implicate că au dreptul de a se prezenta la unitatea de poliție, pentru formularea de plângeri, cu privire la cele întâmplate, fiind invitați să se prezinte la sediul Secției 4 Poliție București.

Astfel, la ora 16.38, la sediul Secției 4 Poliție s-au prezentat jurnaliștii din Italia, care au venit cu autoturismul personal.

• La ora 17.00, la sediul Secției 4 Poliție s-au prezentat apelanta la 112 și soțul acesteia.

Apelanta a precizat că formulează plângere penală împotriva jurnalistei din Italia, pentru săvârșirea infracțiunilor de lovire sau alte violențe și că e posibil ca jurnaliștii să-i fi sustras documente ce se aflau în birou și a menționat, de asemenea, faptul că asupra jurnaliștilor se află droguri.

Având în vedere aspectele menționate, în conformitate cu procedurile legale în vigoare, polițiștii au efectuat un control corporal sumar, precum și al bagajelor, în urma căruia nu au fost identificate bunurile sesizate ca fiind sustrase și nici substanțe interzise.

După ce jurnaliștii din Italia au fost informați cu privire la faptul că apelanta formulează plângere pentru săvârșirea infracțiunilor de violarea vieții private, violarea sediului profesional și lovire sau alte violențe, aceștia au comunicat că nu doresc să participe la nicio activitate (nici să fie audiați, nici să depună plângere și nici să mai comunice cu organele de poliție) până când la sediul Secției nu se prezintă un reprezentant al Consulatului Italiei.

În acest sens, la ora 18.55, la sediul Secției 4 Poliție au venit reprezentanți ai Consulatului Italiei la București.

După ce le-a fost prezentată situația și în urma discuțiilor pe care aceștia le-au avut cu jurnaliștii, persoanele în cauză au declarat verbal că doresc să formuleze plângere și să fie audiați cu privire la incident, iar atașații Consulatului au dorit ca activitățile procedurale să fie efectuate în prezența unui interpret autorizat adus de aceștia.

La ora 21.30, la sediul Secției a sosit un interpret autorizat și au început audierile.

La ora 22.40, s-au finalizat audierile a doi dintre jurnaliști, însă aceștia nu au dorit să părăsească sediul secției, menționând că doresc să o aștepte și pe colega lor.

În intervalul orar 21.30 - 23.20, jurnalista din Italia a fost audiată, în calitate de persoană vătămată.

La ora 23.25, cei trei jurnaliști și reprezentanții Consulatului italian au părăsit sediul Secției 4 Poliție.

Fac precizarea că, împotriva jurnaliștilor din Italia nu a fost dispusă nicio măsură preventivă, ci doar au fost informați cu privire la posibilitatea depunerii unei plângeri și lămurirea tuturor aspectelor sesizate.

De asemenea, toate activitățile procedurale au fost efectuate de polițiști, sub coordonarea strictă a procurorului de serviciu din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

În cauză se efectuează cercetări pentru toate infracțiunile sesizate, respectiv:

- lipsire de libertate și lovire sau alte violențe, în baza plângerii formulată de către jurnalista din Italia.

- lovire sau alte violențe, violarea vieții private și violarea sediului profesional, în baza plângerii formulate de către apelanta la 112.

- ultraj, având în vedere că un agent de poliție a fost agresat de soțul apelantei la 112.

Așa cum s-a comunicat deja public, în ceea ce privește infracțiunea de ultraj, procurorul a dispus deja față de cel vizat, măsura preventivă a controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile.

Tot în acest cadru, doresc să subliniez și, totodată, să mulțumesc în numele conducerii Poliției Române, autorităților italiene pentru excelenta colaborare de-a lungul timpului, exemplificând acest lucru prin cel mai recent caz instrumentat în comun. Și mă refer aici la depistarea pe teritoriul Italiei, a persoanei bănuite de săvârșirea infracțiunii de omor calificat din municipiul Iași.”, a precizat comisar-șef Georgian Drăgan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.