Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Poliţia animalelor' riscă să aibă viaţă scurtă - Ordonanţa încalcă prevederile constituţionale

MAI-caine-vela

Guvernul a aprobat înfiinţarea Poliţiei Animalelor, care va avea structuri în toate judeţele şi va funcţiona cu 488 de angajaţi şi 88 de medici veterinari şi care va fi dotată la cel mai înalt nivel, pentru a putea interveni de urgenţă în salvarea animalelor. Cel puţin asta susţine ministrul Afacerilor Interne. Doar că actul normativ are mari probleme în domeniul respectării prevederilor constituţionale.

"Guvernul României a aprobat, miercuri seara, prin ordonanţă de urgenţă, înfiinţarea Poliţiei Animalelor. O dorinţă a noastră a tuturor, un proiect care a fost supus unei dezbateri lungi, unei transparenţe publice, am discutat cu toţi cei care sunt implicaţi în acest domeniu, cu asociaţii pentru protecţia animalelor, cu specialişti", a declarat Marcel Vela.

Tocmai înfiinţarea prin ordonanţă de urgenţă se poate dovedi "călcâiul lui Ahile" în domeniul protecţiei animalelor.

Potrivit art. 115 alin. (6) din Constituţie, "Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică".

Ordonanţa de urgenţă prevede posibilitatea emiterii de către poliţist a unui ordin de preluare a animalelor abuzate de la proprietari, dar şi posibilitatea efectuării unor percheziţii la domiciile proprietarilor de animale, fără aprobarea unui judecător. Aceste prevederi încalcă tocmai drepturilor prevăzute de Constituţie: dreptul la proprietate (art. 44) şi inviolabilitatea domiciliului (art. 27).

Eventuala neconstituţionalitate a ordonanţei de urgenţă poate fi constatată prin sesizarea CCR de către Avocatul Poporului sau de parlamentari, odată cu adoptarea legii de aprobare. Mai grav, neconstituţionalitatea ar putea fi invocată de persoane care abuzează animalele şi care au fost sancţionate, cu riscul evident ca asemenea fapte să rămână nepedepsite. Astfel, înfiinţarea poliţiei animalelor se poate face doar prin lege organică. În acest domeniu există deja o bogată jurisprudenţă a Curţii Constituţionale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.