Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Poliția cipriotă a arestat trei persoane în legătură cu un vehicul spion echipat cu o tehnologie de supraveghere capabilă să pirateze comunicaţiile

facebook.com
cipru

Poliţia cipriotă a anunţat joi arestarea a trei persoane în legătură cu un presupus vehicul "spion" echipat cu o tehnologie sofisticată de supraveghere capabilă de a pirata comunicaţiile şi care aparţine unui israelian, relatează France Pressepotrivit Agerpres.

Suspecţii, doi bărbaţi şi o femeie, toţi ciprioţi, se confruntă cu 13 capete de acuzare legate de violarea legilor privind protecţia vieţii private, prelucrarea datelor cu caracter personal, obţinerea de documente false şi încălcarea legii asupra comunicaţiilor radio.

Potrivit poliţiei, cele trei persoane - care lucrează pentru compania ce deţine vehiculul "spion" - urmează să compară vineri în faţa unui tribunal în oraşul de coastă Larnaca (sud) pentru o ordonanţă de detenţie.

Poliţia cipriotă a anunţat pe 16 noiembrie că a confiscat o autodubă aparţinând unui cetăţean israelian, echipată cu un sistem sofisticat de supraveghere şi capabilă de a pirata mijloacele de telecomunicaţii.

Citește și: SURSE - PLANURILE lui Ciolacu pentru Congresul PSD

Poliţia a lansat o anchetă după ce partidul comunist Akel (opoziţie) a cerut guvernului să explice ce intenţionează să facă după ce o înregistrare video difuzată în septembrie de revista americană Forbes a devenit virală.

Videoclipul arată prezentarea vehiculului de către proprietarul său, un fost ofiţer de informaţii israelian prezentat ca Tal Dillian, care ar conduce o companie cu sediul în Cipru. Vehiculul aparţine companiei WiSpear, înregistrată în Cipru.

Potrivit Forbes, echipamentul vehiculului - în valoare de 9 milioane de dolari - poate controla dispozitivele electronice pe o rază de 500 de metri, pirata orice telefon şi asculta conversaţiile indiferent de nivelul de criptare.

La începutul lunii noiembrie, poliţia a percheziţionat sediul companiei în oraşul Larnaca.

Autoutilitara a fost confiscată pe 16 noiembrie şi este încă în posesia poliţiei.

WiSpear neagă orice nereguli şi susţine că vehiculul nu a fost folosit pentru a spiona pe cineva în Cipru.

"Am dori să reafirmăm că vehiculul nu a fost activ pe teritoriul cipriot, cu excepţia unor scopuri demonstrative şi de testare pe teren", a declarat WiSpear într-un comunicat.

La începutul acestei luni, Dillian i-a numit "amatori" pe poliţiştii însărcinaţi cu ancheta din cauza prelungirii a ceea ce el consideră a fi o "vânătoare de vrăjitoare".

Procurorul general cipriot Costas Clerides a anunţat pe 28 noiembrie că din cauza "gravităţii cazului şi a diferitelor aspecte juridice" din jurul său, un anchetator independent a fost numit pentru a ajuta poliţia în investigaţiile sale cu privire la acest vehicul "spion".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.