Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Poliția indiană a efectuat percheziții la domiciliile unor jurnaliști într-un caz de spălare de bani legat de China

adevarul
politia indiana

Poliţia indiană a efectuat marţi percheziţii la domiciliile unor jurnalişti care au legătură cu publicaţia online Newsclick, acuzată de autorităţi de spălare de bani şi de legături cu o reţea de propagandă chineză, în cadrul unor raiduri criticate de Clubul de Presă din India, transmite EFE.

"Poliţia din (New) Delhi a venit la mine acasă, îmi iau laptopul şi telefonul", s-a plâns jurnalistul Abhisar Sharma pe reţeaua de socializare X, fostă Twitter, potrivit Agerpres.

O poveste asemănătoare cu cea distribuită de Bhasha Singh, şi el ziarist, care a recurs la reţelele de socializare pentru a-şi scrie "ultimul tweet" de pe telefonul său, confiscat de celula specială a Poliţiei capitalei indiene.

În total, forţele de securitate au percheziţionat zeci de locaţii şi cel puţin şapte locuinţe ale unor jurnalişti din New Delhi, potrivit ziarului Indian Express.

Clubul de Presă din India şi-a exprimat într-un comunicat "profunda îngrijorare cu privire la percheziţiile efectuate la domiciliile unor jurnalişti şi scriitori asociaţi cu Newsclick", iar organizaţia a precizat că urmăreşte problema.

Percheziţiile sunt legate de mai multe cazuri privind presupuse finanţări ilegale din străinătate ale publicaţiei online Newsclick, cel mai recent dintre acestea fiind deschis în baza unei legi antiteroriste stricte, Legea (de prevenire) a activităţilor ilegale.

Direcţia de Aplicare a Legii, o agenţie indiană specializată în infracţiuni economice, şi Departamentul de Impozite efectuaseră deja percheziţii, în 2021, la birourile Newsclick.

Prabir Purkayastha, redactor-şef al publicaţiei, a denunţat la momentul respectiv faptul că autorităţile au confiscat telefoanele a zeci de jurnalişti, apărând în acelaşi timp nevinovăţia instituţiei de presă şi reclamând tentativele de înăbuşire a libertăţii de exprimare în ţara asiatică.

Aceste noi percheziţii, în urma unui dosar intentat în temeiul unei legi antiteroriste denunţate ca fiind draconice, survin după ce un raport al New York Times a enumerat Newsclick printre mai multe instituţii media implicate în difuzarea propagandei chineze şi finanţate de un milionar american, Neville Roy Singham.

Organizaţia internaţională Reporteri fără Frontiere (RSF) a denunţat, într-un raport din luna martie, deteriorarea treptată a libertăţii presei în ţara asiatică, care a căzut pe locul 161 din 180 în ultimul său clasament al libertăţii presei, cu 11 locuri mai rău decât în 2022.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.