Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Poliţia irlandeză a arestat un presupus agent dublu al IRA, suspectat de crime şi răpiri

houstonchronicle.com
extradare catuse

Un bărbat suspectat de crime, răpiri şi torturi a fost arestat, a anunţat poliţia irlandeză, precizând miercuri că este vorba de prima arestare în cadrul unei ample anchete asupra unui agent dublu din timpul perioadei revoltelor din Irlanda de Nord, informează AFP. Acest bărbat în vârstă de 72 de ani este prezentat de mass-media ca Freddie Scappaticci, cunoscut sub numele de cod Stakeknife, înalt gradat al IRA (Armata Republicană Irlandeză), şi este suspectat că a lucrat pentru serviciile secrete britanice în timpul revoltelor, violenţe care s-au soldat cu peste 3.500 de morţi timp de trei decenii în Irlanda de Nord, conform Agerpres.

El a fost arestat marţi de poliţişti în cadrul operaţiunii Kenova, amplă anchetă lansată în iunie 2016, menită să examineze acuzaţii privind crime, răpiri şi tortură ce datează din anii 1970 aduse unui individ supranumit Stakeknife, presupus agent dublu.

Bărbatul 'este în prezent deţinut într-un loc păstrat secret şi va fi audiat în legătură cu ancheta', subliniază anchetatorii, care refuză să precizeze locul arestării sau detenţiei sale, 'din raţiuni de securitate'. 'Obiectivul anchetei este de a se determina dacă există dovezi (...) de crime, tentative de crime sau detenţii ilegale atribuite provizoriu IRA', explică Operation Kenova pe site-ul său.

Anchetatorii doresc de asemenea să afle 'dacă există dovezi de infracţiuni penale comise de membri ai armatei britanice, ai serviciilor de securitate şi de alţi membri ai guvernului'. 'Până în prezent, echipa a colaborat cu peste 40 de familii şi a studiat peste 500.000 de pagini de informaţii', precizează anchetatorii în comunicatul care anunţă arestarea. Presa irlandeză a dezvălui numele lui Freddie Scappaticci în urmă cu circa 15 ani, acuzându-l că a primit bani de la armata britanică şi că este responsabil de moartea a zeci de persoane, pe vremea când era un membru influent al principalei organizaţii clandestine irlandeze.

În cadrul comandoului 'nutting squad' (echipa morţii), agentul dublu ar fi avut sarcina să facă să dispară informatorii şi trădătorii IRA. Scappaticci, care a recunoscut că a făcut parte din IRA până în 1990, a negat că a lucrat pentru serviciile secrete britanice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.