Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Poliţia israeliană este suspectată că a spionat telefonul unui martor cheie în procesul lui Benjamin Netanyahu

intpolicydigest.org
Benjamin Netanyahu

Poliţia israeliană este suspectată că a spionat telefonul unui martor cheie în procesul fostului prim-ministru Benjamin Netanyahu, conform înregistrărilor difuzate miercuri seară de media locale, pe fondul controversei legate de softul de spionaj Pegasus, informează AFP.

Benjamin Netanyahu, prim-ministru până în iunie 2021, este inculpat pentru corupţie, abuz de încredere şi fraudă în trei dosare.

Într-o înregistrare difuzată de postul de televiziune 12, poliţişti par să discute despre spionarea telefonului lui Shlomo Filber, un apropiat al lui Netanyahu, devenit martor la proces.

'E adevărat, e ilegal să instalezi aplicaţia', spune un poliţist în înregistrarea, cu sunet de calitate slabă, realizată cu puţin înaintea audierii lui Filber la poliţie, potrivit Agerpres.ro.

Conform canalului de televiziune 13, din telefonul lui Shlomo Filber au fost extrase, fără acordului acestuia şi fără mandat, fotografii, numere de telefon şi SMS-uri.

Nu s-a precizat dacă telefonul a fost piratat cu programul Pegasus sau cu un alt soft.

'Poliţia israeliană va coopera deplin şi transparent' cu echipa de anchetă desemnată de procurorul general, a declarat joi un purtător de cuvânt pentru AFP, fără alte precizări.

Shlomo Filber, un apropiat al lui Netanyahu, care îl numise director general în Ministerul Comunicaţiilor, a acceptat în 2018 să coopereze cu anchetatorii în schimbul garanţiei că nu va ajunge în închisoare.

Benjamin Netanyahu a echivalat difuzarea înregistrării cu 'un seism'. 'A ieşit la iveală că poliţişti au spionat ilegal telefoane pentru a răsturna un puternic prim-ministru de dreapta', a scris pe Twitter fostul şef de guvern, care îşi susţine nevinovăţia.

Aceste dezvăluiri survin la câteva zile după ce poliţia israeliană a recunoscut că a utilizat fără mandat tehnologii informatice de spionaj.

Grupul israelian de securitate cibernetică NSO, proprietarul softului Pegasus, nici nu a dezminţit, nici nu a confirmat vânzarea acestuia către poliţie, subliniind însă că nu este 'în niciun caz implicat în funcţionarea sistemului odată vândut unor clienţi guvernamentali'.

Anchete publicate în 2021 de un consorţiu de 17 media internaţionale au dezvăluit că softul dezvoltat de NSO a permis spionarea telefoanelor unor jurnalişti, oameni politici - inclusiv şefi de stat -, activişti şi şefi de companii în diferite ţări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.