Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Poliția Română răspunde la cele mai arzătoare întrebări: de ce s-a întâlnit șeful Poliției cu interlopii

Adevarul
intalnirea duduianu vasilescu

Poliţia Română a transmis, sâmbătă, răspunsuri la mai multe întrebări apărute după ce şeful IGPR, chestorul Liviu Vasilescu, s-a întâlnit cu reprezentanţii clanului Duduianu, afirmând că s-a procedat legal, corect, conform tuturor normelor în vigoare, care nu sunt aplicate în cazuri de criză doar în ţara noastră, ci şi pe plan internaţional. Ei spun că evenimentul respectiv a scos în evidenţă un "aspect deficitar" al organizării instituţiei, invocând plecarea din Poliţie a unui număr mare de profesionişti, "oameni care impuneau respect şi teamă în rândul infractorilor". "În consecinţă, am ajuns azi să discutăm de ce şeful Poliţiei Române a coborât în stradă să rezolve problema, tocmai pentru că în acel moment a fost singura soluţie operativă eficientă, pe româneşte, nu am avut altă soluţie care să garanteze succesul operaţiunii. Trist, dar adevărat", arată Poliţia Română.

Citește și: Ludovic Orban strigă 'BINGO' în interiorul partidului: moțiunea de cenzură nu va trece

Poliţia Română a transmis, sâmbătă, o serie de clarificări la întrebări precum: "A procedat Poliţia Română corect sau nu? De ce nu aţi comunicat? De ce a fost nevoie ca şeful Poliţiei să participe la această acţiune? Îşi dă demisia sau iese la pensie şeful Poliţiei? De ce avem interlopi? De ce nu-i destructuraţi?", arătând că acestea sunte doar o parte dintre întrebările şi opiniile exprimate în ultima perioadă în spaţiul public la adresa poliţiştilor, informează News.ro.

"Pentru că avem obligaţia de informare corectă, dar şi pentru că am învăţat şi noi ceva din acest eveniment, vom răspunde aici: Poliţia Română a procedat legal, corect, conform tuturor normelor în vigoare, care nu sunt aplicate în cazuri de criză doar în ţara noastră, ci şi pe plan internaţional. În orice situaţie de această natură, analizezi şi pui în aplicare soluţia cea mai eficientă, astfel încât să primeze protejarea vieţii şi integrităţii persoanelor. Nu o spunem doar noi, ca să ne scuzăm sau justificăm acţiunea, ci o spun experţii în managementul crizelor, conform regulilor de tactică poliţienească şi culegere de informaţii, ce se aplică şi-n alte state cu experienţă în managementul acestui gen de evenimente", arată IGPR.

Reprezentanţii Poliţiei adaugă că au fost "voci care au spus de ce am permis ca acest eveniment să dureze atât, de ce am permis ca priveghiul să fie la domiciliu".

"Ce nu a spus nimeni, nici noi, a fost că, potrivit legii, nu Poliţia Română aplică măsuri de sancţionare pe acest domeniu", precizează ei.

Sursa citată mai arată că acest eveniment a fost analizat din două perspective: limitarea răspândirii noului coronavirus, respectiv împiedicarea producerii unor acte de violenţă, de natură să afecteze grav ordinea publică.

"Au fost destule persoane care au spus că poliţiştii au intervenit şi au oprit o nuntă în Constanţa, iar în cazul din Bucureşti "le-au permis interlopilor o organizare deşănţată", desfăşurată pe durata mai multor zile. Nici asta nu am explicat suficient, aşa că aducem acum la cunoştinţa opiniei publice faptul că am aplicat sancţiuni şi într-un caz şi în celălalt, pentru încălcarea normelor în vigoare. Astfel, printre alte măsuri, în Bucureşti s-au aplicat peste 250 de sancţiuni, înmormântarea respectând în desfăşurare normele legale. A fost interzisă inclusiv distribuirea celor 500 de pachete, reuşind astfel să nu se creeze vreun focar de coronavirus în aceea zonă", explică reprezentanţii Poliţiei Române.

Ei adaugă că, din punctul de vedere al producerii unor acte de violenţă din partea clanurilor, de natură să afecteze ordinea publică, acest fapt necesită explicaţii mai extinse.

"Clanurile nu au apărut în acest an. De-a lungul timpului au fost organizate ample operaţiuni de destructurare a acestora, iar liderii lor principali, uneori chiar aparţinând unor generaţii consecutive, au fost închişi în penitenciare în mod repetat (familia Duduianu este la a treia generaţie în penitenciar, unii dintre ei condamnaţi a treia oară)", arată IGPR.

Potrivit sursei citate, evenimentul care a generat dezbaterea publică actuală a avut loc ca urmare a unui conflict spontan între mai multe persoane, unele dintre ele fiind dovedite cu activităţi infracţionale sau provenind din familii cunoscute ca având activităţi în mediul infracţional.

"Şi aici cetăţenii de buna credinţă pot adresa, pe bună dreptate, întrebări de genul: "de ce nu i-aţi arestat, ştiaţi de ei sau trebuia să-i cunoaşteţi; au existat informaţii pe surse şi se ştia că în acea casă se joacă barbut de mai mult timp; ce-aţi făcut?". Putem răspunde că aceste aspecte fac obiectul unor verificări curente şi ale unor anchete în curs, drept care va mai dura până când vom da un răspuns fundamentat pe probe, iar acesta va fi comunicat public şi asumat de către cei care fac aceste verificări. Ce putem spune acum este că acest eveniment nedorit a scos în evidenţă un aspect deficitar al organizării noastre actuale: Plecarea din rândurile noastre a unui număr mare de profesionişti, a celor care cunosc în mod sofisticat munca de poliţie din teren, oameni care impuneau respect şi teamă în rândul infractorilor, poate genera sincope în momentele operative", menţionează reprezentanţii Poliţiei.

Ei spun că acest lucru este cunoscut şi că se încearcă "remedierea operativă" în fiecare situaţie de criză care apare.

"În consecinţă, am ajuns azi să discutăm de ce şeful Poliţiei Române a coborât în stradă să rezolve problema, tocmai pentru că în acel moment a fost singura soluţie operativă eficientă, pe româneşte, nu am avut altă soluţie care să garanteze succesul operaţiunii. Trist, dar adevărat. (în mod concret, chestorul Vasilescu era în concediu timp de 5 zile, a fost rechemat urgent şi a rezolvat problema în 5 ore, şi oricum şeful Poliţiei Române nu era la prima lui "excursie în teren" de la preluarea mandatului). În concluzie, chestorul Vasilescu a fost singurul considerat ca având experienţa necesară de a coordona operativ, nici nu s-a ascuns, nu a făcut nimic ilegal, acţionând după "litera manualului" de tactică poliţienească, pe care trebuie să-l cunoască orice poliţist. (în plus, după cum aţi observat, echipa operativă a ştiut tot timpul unde sunt camerele de luat vederi)", precizează IGPR.

În continuare, Poliţia oferă răspunsuri la alte câteva întrebări:

"De ce nu am comunicat public aceste elemente până acum? Tocmai pentru că operaţiunile de acest gen ale Poliţiei Române nu pot fi publice decât la finalul investigaţiilor. Orice informaţie care ar fi apărut în spaţiul public ar fi putut compromite cercetările.

De ce nu am comunicat după înmormântare, ci doar în momentul în care au apărut unele imagini? Pentru că operaţiunea Poliţiei nu s-a terminat după înmormântare.

De ce s-au întâlnit noaptea? Pentru că a fost un element surpriză. S-a ales o oră târzie astfel încât să nu existe posibilitatea ca această informaţie să fie diseminată rapid la toţi cei care si-au anunţat prezenţa şi despre care noi deţineam informaţii că vor fi prezenţi la orele 14.00.

De ce nu au fost chemaţi membrii familiei la discuţii în sediul Poliţiei? Pentru că s-ar fi creat un dezavantaj tactic, aceştia putând refuza să se prezinte. (în general, aceste persoane sunt aduse la Poliţie cu mandate de aducere!)

Trebuie să–şi dea demisia chestorul Vasilescu? Credem că argumentaţia prezentată de noi mai sus oferă în mod implicit şi răspunsul: şeful Poliţiei Române şi-a făcut datoria în mod eficient, rezolvând o problemă complicată, conform regulilor scrise sau cutumiale ale instituţiei noastre", arată sursa citată.

"Vom informa opinia publică despre toate detaliile finale ale acestui caz şi promitem transparenţă totală. În acelaşi timp vom devoala în mod operativ şi orice gen de manipulare dedicată unor scopuri de destabilizare a activităţii instituţiei noastre", mai transmit reprezentanţii Poliţiei Române.

Adevărul a difuzat imagini din care ar rezulta că şefi din Poliţie s-au întâlnit cu membri ai clanului Duduianu înaintea ceremoniei de înmormântare a lui Emi Pian.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, întrebat dacă a discutat cu ministrul de Interne Marcel Vela după apariţia imaginilor de la întâlnirea unor şefi din Poliţie cu interlopi din clanul Duduianu, că a cerut explicaţii ministrului de Interne cu mult timp înainte să fie publicate aceste lucruri. Şeful statului a adăugat că a primit aceste explicaţii şi va cere reprezentanţilor MAI să spună public ce s-a întâmplat acolo.

Ulterior, secretarul de stat în MAI Bogdan Despescu a explicat întâlnirea dintre şefi ai Poliţiei şi interlopi înaintea înmormântării lui Emi Pian, precizând că Poliţia Română nu a negociat siguranţa cetăţenilor cu nicio persoană, că nu a negociat aplicarea legii şi că în cazul acestui conflict dintre clanuri instanţa a respins efectuarea a 33 de percheziţii. Şeful IGPR chestorul Liviu Vasilescu, cel care apare în imaginile de la întâlnirea cu reprezentanţii clanului Duduianu difuzate în spaţiul public, a precizat că a fost o operaţiune oficială, legală. Niciunul dintre cei doi nu a rămas, atunci, pentru a răspunde întrebărilor jurnaliştilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.