Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Poliţia sârbă a blocat şosele pentru a împiedica desfăşurarea unui miting al ultranaţionalistului Vojislav Seselj

Vojislav-Seselj

Poliţia sârbă a blocat duminică toate şoselele care duc către un sat mixt din punct de vedere etnic situat la nord-vest de Belgrad, pentru a-l împiedica pe ultranaţionalistul Vojislav Seselj să conducă acolo un miting ce ar fi riscat să provoace confruntări cu localnicii croaţi, transmite Reuters.

Seselj îşi planificase acest miting din satul Hrtkovci pentru a marca 26 de ani de la discursul său considerat de judecătorii unui tribunal ONU drept o crimă împotriva umanităţii pentru 'instigarea la deportări şi persecuţii'.

Autorităţile sârbe au interzis mitingul, care risca să-i irite pe etnicii croaţi rămaşi în satul Hrtkovci. Majoritatea populaţiei croate a părăsit acest sat după conflictele din anii '90, astfel că în prezent croaţii formează doar crica 10% din populaţia sa, faţă de 40% înaintea destrămării Iugoslaviei.

Poliţia a instalat duminică dimineaţă baraje rutiere pentru a împiedica orice deplasare către satul Hrtkovci. Seselj şi zeci de susţinători ai săi au fost opriţi la unul dintre aceste baraje. 'Doream să ţinem un miting paşnic, dar regimului l-a interzis fără motiv', a spus ultranaţionalistul sârb în faţa presei. Dar când se pregătea să se întoarcă din drum, acolo au sosit şi susţinători ai Partidului Liberal Democratic (LDP) care au ridicat un banner pe care scria: 'Seselj este un criminal de război', ceea ce a provocat incidente. De asemenea, înaintea desfăşurării poliţiei în zonă, într-un sat vecin un protestatar dintr-un grup rival a fost uşor rănit în urma confruntărilor cu susţinătorii lui Seselj.

El a fondat Partidul Radical Sârb şi a fost vicepremier în regimul lui Slobodan Miloşevici, în timpul războaielor ce au condus la destrămarea Iugoslaviei. Seselj a fost condamnat recent la Haga de un tribunal ONU pentru crime împotriva umanităţii în timpul conflictelor în Balcani, însă a rămas în libertate, întrucât sentinţa este acoperită de perioada de detenţie deja efectuată.

Atât Partidul Radical Sârb cât şi Partidului Liberal Democratic sunt în prezent formaţiuni de opoziţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.