Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un politician a cheltuit 1,1 milioane de dolari pentru campania electorală în care a fost singurul candidat

politician

Noul lider din Hong Kong, John Lee, a cheltuit 1,1 milioane de dolari pentru campania electorală în care a fost singurul candidat, informează The Guardian.

Donațiile au inundat biroul lui Lee, un adept al politicii de securitate, în ciuda lipsei unor rivali pe care să-i învingă pentru postul de șef al executivului.

Noul șef al executivului din Hong Kong, John Lee, a primit donații de aproape 11,3 milioane de dolari HK (1,4 milioane de dolari SUA) în timpul campaniei sale electorale de la începutul acestui an, potrivit documentelor oficiale publicate luni. Lee a candidat pentru funcția supremă a orașului în luna mai prin intermediul unor alegeri în cerc restrâns, în care a fost singurul candidat.

Lee a cheltuit aproximativ 9 milioane de dolari HK (1,1 milioane de dolari SUA) din donații pentru campania sa, majoritatea fiind împărțite între reclame, adunări, chiria birourilor și transport. Cea mai mare parte a costurilor de publicitate, aproximativ 2 milioane de dolari HK, a mers către publicitatea pe rețelele de socializare, în timp ce 710.000 de dolari HK din fondurile alocate pentru chiria biroului și transport au fost cheltuite pentru securitate. Fondurile neutilizate au fost donate organizației caritabile locale Community Chest of Hong Kong, se arată în documentul depus.

Campania de socializare a lui Lee în perioada premergătoare alegerilor a inclus postări pe Facebook și Instagram pentru promovarea candidaturii sale la funcție. Postările includeau imagini de desene animate cu citate și detalierea politicilor propuse de el, cu sloganul "Fratele Chiu vă poate ajuta", cu referire la numele chinezesc al lui Lee, Lee Ka-Chiu.

Donațiile au provenit de la 59 de grupuri de afaceri și grupuri comunitare pro-Beijing, potrivit rapoartelor presei locale. Lee, care, împreună cu alți 11 oficiali din Hong Kong și China, se află sub sancțiunile SUA pentru rolul său în reprimarea disidenței în fosta colonie britanică, a primit donațiile în numerar și a cumpărat trei contoare de bancnote și un seif pentru fonduri.

Beijingul a revizuit procesele electorale din oraș la începutul anului 2021, reducând reprezentarea directă și introducând o cerință "doar pentru patrioți", într-o măsură care, potrivit criticilor, a asigurat că niciun candidat nu poate fi ales fără sprijinul autorităților centrale.

În cadrul noului sistem, un comitet format din aproximativ 1.500 de oameni de afaceri și alte părți interesate, în majoritate pro-Beijing, aleg liderul orașului în cadrul unor alegeri în cerc închis, dintre candidații verificați.

Opoziția politică prodemocratică din Hong Kong a fost aproape zdrobită de o campanie de represiune în domeniul securității naționale de la jumătatea anului 2020, majoritatea covârșitoare a acesteia aflându-se în spatele gratiilor în așteptarea unui proces, retrasă din viața publică sau în exil autoimpus.

Cheltuielile lui Lee pentru reclame pe rețelele de socializare au fost de peste șase ori mai mari decât cele din campania electorală a fostei șefe a executivului Carrie Lam în 2017. Lam a cheltuit aproximativ 300.000 de dolari pentru funcționarea paginii sale de Facebook în timpul alegerilor cu cerc închis împotriva altor doi candidați nominalizați. În 2017, Lam a strâns aproximativ 18,7 milioane de dolari HK și a cheltuit 12,5 milioane de dolari HK.

Conform legilor electorale din Hong Kong din 2022, suma maximă a cheltuielilor pe care un candidat la funcția de șef al executivului poate să le suporte în timpul unei campanii electorale este de 17,6 milioane de dolari.

Biroul lui Lee nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii cu privire la donații.

Fostul șef al securității, considerat în general un dur și un loialist convins al Beijingului, a fost învestit în funcția de șef al executivului din Hong Kong vineri, săptămâna trecută, de către președintele chinez Xi Jinping, cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a trecerii orașului de la conducerea britanică la cea chineză.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.