Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Politician român, la întâlnire cu partidele naționaliste din Europa

rebega freiberg

Europarlamentarul Laurențiu Rebega, vicepreședinte al Grupului Europa Națiunilor și Libertății, a participat în acest weekend la Freiberg, în Germania, la o conferință despre cooperare în Europa la care au fost prezenți reprezentanții celor mai importante partide naționaliste din Europa: Alternativa pentru Germania, Partidul Libertății din Austria, Liga Nordului din Italia, precum și deputatul Tokio Okamura, liderul Mișcării pentru Libertate și Democrație Directă din Cehia. Conferința a fost organizată de Filiala Saxonia a partidului Alternativa pentru Germania.

În discursul său din cadrul conferinței, europarlamentarul român a declarat că ”ne aflăm, cu toții, într-o perioadă critică, în care perspectivele de viitor par mai nebuloase ca oricând în ultimii 25 de ani. Iar când spun că ne aflăm cu toții în această situație, mă gândesc la toate palierele posibile: la nivelul vieții individuale sau de familie, la nivelul comunităților locale, la nivelul regiunilor, la nivelul statelor naționale, la nivel european și la nivel global”

Rebega a spus în fața audienței că ”nu încape îndoială că trăim într-o lume globală, în care interdependențele - care erau inițial o consecință - au ajuns să fie un motor care dictează fie dezvoltarea fie recesiunea, după cum este accelerat sau frânat. Întrebarea este: cine ține piciorul pe pedală? Globalizarea este un fenomen natural. Globalizarea în sine nu este nici rea, nici bună. Nu putem să ne ferim de globalizare după cum nu ne putem feri de vreme”.

Problema ar fi, potrivit europarlamentarului român, ”că în lumea de astăzi, există centre de putere care, asemenea ucenicului-vrăjitor, încearcă să distorsioneze globalizarea în așa fel încât să-și însușească beneficiile, iar pierderile să fie puse în spatele celor mulți și lipsiți de putere. Eu numesc această tendință „globalism”. Cu alte cuvinte, există asemenea centre de putere care vor să controleze economia mondială într-un mod nedemocratic. Este foarte important să punctăm acest lucru: cetățenii nu sunt nici măcar informați, iar de consultat, cu atât mai puțin”.

Rebega a dat exemplul tratatelor de tip TTIP sau CETA care ”sunt numai vârful aisbergului în acest scenariu. Practic, se înlocuiesc instituțiile reprezentative clasice, legate prin proceduri transparente și negociate, cu niște acorduri netransparente care nu sunt nici negociate și nici negociabile cu cetățenii sau cu reprezentanții legitimi ai acestora”.

Rebega definește aceste mișcări drept ”o privatizare a economiei și finanțelor mondiale în detrimentul cetățenilor și al statelor naționale, acestea din urmă fiind reduse la rolul unor marionete.

În viziunea acestor centre de putere supranaționale, problema statelor naționale este că acestea depind de votul cetățenilor. Iar pentru că votul cetățenilor nu mai poate fi controlat prin propagandă și manipulare decât în mică măsură, soluția preconizată este golirea de conținut a puterii statelor naționale. Pe scurt, dumneavoastră, cetățenii, puteți să votați cu cine vreți, dar reprezentanții voștri aleși nu vor putea să facă nimic!”content-image

Totuși, a mai arătat europarlamentarul, ”nu este încă prea târziu să împiedicăm o asemenea evoluție! Avem nevoie însă de înțelegerea profundă a fenomenelor, de educație și de solidaritate”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.