Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Politicieni, directori de companii şi activişti de mediu, front comun în plină pandemie: 'După criză, va veni timpul reconstrucţiei'. Ce solicită aceștia

doxologia.ro
scrisoare

Politicieni, parlamentari, directori de companii şi activişti ai mediului au cerut marţi efectuarea unor investiţii nepoluante pentru redresarea economică după pandemia provocată de noul coronavirus, afirmând că lupta cu schimbările climatice şi promovarea biodiversităţi vor recontrui economii mai puternice, relatează Reuters, conform news.ro.

Europa se îndreaptă către o recesiune accentuată, declanşată de pandemia globală, activităţile fiind practic blocate de la jumătatea lunii martie, cu majoritatea transporturilor, afacerilor şi instituţiile închise pentru a reduce răspândirea niului coronavirus.

În timp ce unele ţări europene au început în această săptămână să relaxeze restricţiile, blocul comunitar este divizat în privinţa finanţării redresării economice, statele din sud dorind emisiuni de obligaţiuni comune, în timp ce nordul conservator este împotrivă.

”După criză, va veni timpul reconstrucţiei”, afirmă o scrisoare comună semnată de 180 de decidenţi politici, lideri de afaceri, sindicate, organizaţii nonguvernamentale şi institute de cercetări, care cere stimularea cererii prin investiţii nepoluante.

Costel Alexe, despre incendiul de la Cernobîl: 'Nu este motiv de îngrijorare pentru cetățenii României'

”Tranziţia către o economice cu impact neutru asupra climei, protejarea biodiversităţii şi transformarea sistemelor agroalimentate au potenţialul să creeze rapid locuri de muncă, creştere...şi să contribuie la construirea unor societăţi mai puternice”, arată scrisoarea.

Semnatarii afirmă că declinul provocat de pandemia de coronavirus este un şoc mai puternic decât cel al crizei economice din 2008 şi că acesta trebuie să fie combătut prin investiţii conforme cu pachetul de politici Acordul Verde al Uniunii Europene, care prevede reducerea la zero a emisiilor cu efect de seră din cele 27 de state membre până în 2050.

Între semnatarii scrisorii se află miniştri din 11 ţări, din Italia la Luxembourg, 79 de parlamentari europeni şi directori generali ai unor companii, de la şeful grupului producător de cosmetice L’Oreal, Jean-Paul Agon, la directorii IKEA şi Danone, Jesper Brodin şi Emmanuel Faber.

Polonia, care depinde de cărbune pentru asigurarea necesarului său energetic şi este singura ţară din UE care a refuzat să semneze ţinta ecologică până în 2050, a fost în fruntea apelurilor de relaxare a obiectivelor referitoare la protejarea climei, pe fondul pandemiei.

Dar unii administratori de active cer la rândul lor guvernelor să conceapă planuri de salvare economică pentru accelerarea tranziţiei la un viitor cu emisii reduse de carbon.

”Investitorii devin în mod cert mai îndrăzneţi şi doresc orientarea discuţiilor referitoare la recontrucţia post Covid-19 către o sustenabilitate şi o durabilitate mai mare”, a spus Michael Hugman, manager de portofolii la firma de administrare a activelor NinetyOne din Londra.

Pascal Canfin, parlamentar liberal francez care a iniţiat scrisoarea de marţi, a afirmat într-un comunicat: ”Criza Covid-19 nu a făcut să dispară criza climatică...Dacă relansăm economia într-o direcţie greşită, ne vom lovi de zidul crizei climatice”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.