Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Politicienii români au evaluat inadecvat ceea ce se petrece în Rep. Moldova

revista presei

Digi24:

Este regretabil că România nu este prezentă, în aceste zile, la negocierile privind formarea coaliției de guvernare de la Chișinău, care s-ar putea solda cu cooptarea comuniștilor în Executiv, a declarat Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române. „Faptul că la Chișinău se află o delegație a Parlamentului European formată din trei membri ai celor trei partide importante ale Parlamentului European înseamnă că Uniunea Europeană percepe la un nivel maxim de gravitate ce se poate întâmpla la Chișinău. Și spun că Uniunea Europeană pentru că senzația mea este că această delegație europeană nu este doar a Parlamentului, ci are, într-un fel sau altul, girul Comisiei Europene”, a spus Dan Dungaciu... „În opinia mea, este profund regretabil că o țară ca România, care are sute de mii de cetățeni în Republica Moldova, nu este prezentă la aceste negocieri esențiale și este parte doar prin telefoane, Facebook sau alte instrumente de acest tip. Cred că România trebuia să fie prezentă, în acest moment, în Republica Moldova. Dacă se va face o coaliție cu comuniștii, pentru România vor urma ani extrem de complicați în politica externă, pentru că Partidul Comuniștilor este un partid profund identitar, în sensul în care proiectul lui politic se suprapune cu un proiect politic împotriva României”, a apreciat directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române. „Am senzația că politicienii români au evaluat inadecvat ceea ce se petrece la Chișinău. Faptul că s-au programat vizite când nu era cert cum se va sfârși negocierea, faptul că s-au anunțat vizite la Chișinău când nu se știa dacă aceste vizite erau bine primite sau nu, faptul că s-a mizat pe anumiți politicieni care acum, pur și simplu, întorc spatele României, toate lucrurile acestea ar trebui să intre într-un proces de evaluare. Pentru că dintre cele trei partide proeuropene de la Chișinău, Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat și Partidul Liberal, doar Partidul Liberal are ca cerințe pentru viitoarea coaliție exact cam ce a spus Comisia Europeană. Primele două partide refuză cu obstinație reforma sistemului juridic din Republica Moldova, acoperind, în mod iresponsabil, chestiunea corupției și cochetează cu ideea aducerii Partidului Comuniștilor la guvernare, ceea ce ar fi o ofensă, în primul rând, la adresa UE, dar, în al doilea rând, și la adresa României”, a spus Dan Dungaciu.

Evenimentul Zilei:

Nu e nici o îndoială că Traian Băsescu, personalitate care nu-și găsește locul, fremătînd de nevoia de a spune și de a face, are o mie și una de puncte de vedere despre întîmplările din ultimul timp de pe scena noastră politică. Nu e nici o îndoială, de asemenea, că la 63 de ani, în putere fizic și psihic, Traian Băsescu se împacă cu greu cu situația de pensionar. Și cu toate acestea, de o lună de zile, de cînd a plecat de la Cotroceni, el n-a dat nici un semn de viață politică. Indiscutabil, această ședere deoparte e rezultatul unei decizii luate de Traian Băsescu: 1. Cei zece ani de prezență intensă în spațiul public sunt prea aproape pentru ca Traian Băsescu să nu considere necesar un timp de absență din spațiul public, astfel încît lumea să se întrebe pe unde e și ce face. 2. Președinția lui Klaus Iohannis e la început din toate punctele de vedere, inclusiv din cel al experienței noului președinte. Orice intervenție a lui Traian Băsescu în această perioadă ar trece drept o indelicatețe față de Klaus Iohannis. 3. Scena politică nu e de loc limpezită. Atît la PSD, cît și la PNL sunt așteptate schimbări mai mult sau mai puțin spectaculoase. Acestea ar fi motivele care au stat la baza deciziei lui Traian Băsescu de a sta deoparte o bucată de timp. Dacă raportăm această absență autoimpusă la energia personajului, la imboldurile de a se pronunța și de a face, perioada care a trecut de la încheierea mandatului ne semnalează un Traian Băsescu net diferit de personajul care, vezi Doamne!, nu se putea stăpîni cînd era provocat. Avem acum imaginea unui politician care știe să joace la rece toate stările jocului politic – de la furie pînă la tăcere.

RFI:

Popularitatea preşedintelui francez a crescut, în douǎ sǎptǎmîni, într-un ritm record. Dacǎ înainte de atentatele comise între 7 şi 9 ianuarie sondajele erau catastrofale pentru François Hollande, acum 40 la sutǎ dintre francezi sunt încrezǎtori în calitǎţile sale de şef al statului. Iar cota de popularitate a lui Manuel Valls a urcat şi mai mult, întrucît 60 la sutǎ dintre francezi au acum o pǎrere favorabilǎ despre el. Institutul de sondaje care publicǎ aceste cifre mai aratǎ cǎ un astfel de "salt" în cariera unui om politic nu s-a mai înregistrat din 1991 cînd preşedintele de atunci, socialistul François Mitterrand, a cîştigat 19 puncte în sondaje în contextul primului rǎzboi din Golf. Inainte de atentate doar 14 la sutǎ dintre francezi doreau ca François Hollande sǎ se prezinte la alegerile prezidenţiale din 2017. Acum 23 la sutǎ dintre francezi considerǎ cǎ el meritǎ sǎ se anagajeze într-o nouǎ cursǎ prezidenţialǎ. Politologul Thomas Guénolé declarǎ urmǎtoarele pentru Agenţia France Presse: "Înainte de atentate François Hollande nu era respectat în calitate de preşedinte, nici mǎcar în propria sa tabǎrǎ politicǎ. Unii chiar se întrebau dacǎ îşi va termina mandatul. Acum însǎ s-a terminat cu denigrarea preşedintelui". Chiar şi principalul cotidian de opoziţie Le Figaro considerǎ cǎ şeful statului are o nouǎ şansǎ în acest context, inclusiv aceea de a se poziţiona pentru viitoarele prezidenţiale. Deşi, avertizeazǎ dreapta, în perspectiva anului 2017 el va fi evaluat de populaţie în funcţie de rezultatele economice ale politicii sale.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.