Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Politicile prioritare în programul de guvernare al PNL: Industrializarea, susținerea procesării și creșterea accesului la piețe pentru produsele românești

Industrie

Politicile prioritare ale PNL în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale sunt industrializarea, susținerea procesării și creșterea accesului la piețe al produselor românești atât pe piața internă cât și cea externă, anunță MEDIAFAX.

Citește și: E oficial- Vom avea parte de mai multe zile libere

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale își asumă, ca prioritate zero, elaborarea Programului Național Strategic prin care fermierii și satul românesc ar urma să beneficieze de finanțări de peste 20 de miliarde de euro în următorul exercițiu financiar 2021- 2027. Potrivit PNL, Programul Național Strategic, ce va fi elaborat în consultare cu fermierii și reprezentanții acestora, se va concentra pe crearea unor programe de sprijin în vederea stimulării organizării producătorilor agricoli și creșterii calității produselor.

„Ținând seama de particularitățile acestui domeniu care se referă la constrângeri economice, de mediu și privind sănătatea publică, riscuri naturale și competiție ridicată, Programul de guvernare conține atât măsuri pe termen scurt, menite să nu distorsioneze echilibrul producător/piață, cât și unele inițiative care să pregătească viitoare politici publice pentru perioada post 2020”, arată documentul PNL.

Citește și: Veste uriașă- Mai mulți bani pentru o categorie de angajați

Programul PNL conține efectiv zece demersuri și proiecte ce vor fi puse în practică în 2020: continuarea programelor naționale de sprijin pentru agricultori, aprobate de Parlament și aflate în derulare; reformarea celor două agenții de plăți în agricultură, respective Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor în Agricultură, cu accent pe debirocratizarea procedurilor în scopul accelerării absorbției fondurilor europene; modificarea Programului de creștere a tomatelor în spații protejate, cu o schemă de minimis prin care se va subvenționa 10% din valoarea facturii tuturor legumelor livrate spre comercializare, printre câteva.

Totodată, va fi elaborat un plan strategic național pentru relansarea sectorului de creștere a porcilor, concomitent cu măsuri pentru eradicarea pestei pornice africane. „În următorii 5 ani, dorim creșterea producției astfel încât să ne asigurăm autosuficiența alimentară în domeniul cărnii de porc”, notează documentul.

De asemenea, se vizează încurajarea consumului de produse românești în România, precum și demararea procesului pentru implementarea actului normative privind Camerele Agricole în vederea întăririi rolului activ al asociațiilor de fermieri.

Citește și: Pensiile și salariile sunt vizate- Măsurile propuse de noul Guvern

Concret, PNL promite bonificații financiare, în funcție de talia firmei, pentru livrarea mărfurilor prin intermediul unei entități comerciale, fiind țintită evaziunea fiscală. Se vor acorda de asemenea subvenții pentru digitalizarea producției, potrivit programului de guvernare al PNL, și se vor concentra eforturi pentru dezvoltarea învățământului dual în domeniul agricol.

Documentul mai notează că odată cu retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană, România va deveni a cincea cea mai mare putere agricolă a Europei, dar va avea și cea mai ridicată pondere a populaţiei ocupate în agricultură, respective 23% din totalul angajaţilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.