Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Politico: SUA refuză să trimită în Ucraina sisteme de rachete cu lansare multiplă, de teamă că vor fi folosite pentru lovirea unor ținte pe teritoriul Rusiei

MLRS Smerch

Administrația președintelui american Joe Biden refuză să dea curs solicitării Kievului de a furniza sisteme americane de rachete cu lansare multiplă (MLRS) din cauza temerilor că acestea vor fi folosite de Ucraina pentru a lovi ținte din Rusia, relatează publicația Politico, citând surse.

Potrivit acestora, partea ucraineană a "implorat" Statele Unite timp de mai multe luni să trimită MLRS și este dezamăgită de situația actuală. Kievul, potrivit surselor publicației, "este îngrijorat de faptul că Washingtonul se abține de teama că aceste arme ar putea fi folosite pentru a lovi în interiorul Rusiei, extinzând și prelungind astfel conflictul". Există "cu siguranță o nemulțumire în creștere" la Kiev față de noile rezerve privind ajutorul militar, notează ziarul.

MLRS, continuă Politico, se află de câteva luni în fruntea listei de solicitări a Ucrainei. Administrația Biden a declarat pentru publicație că cele două țări continuă să "discute activ" despre furnizarea de sisteme, dar nu tot ceea ce cere Kievul poate fi trimis rapid. "Trebuie să luăm decizii cu privire la sistemele de armament care oferă cel mai mare randament al investiției", a explicat sursa. În ultimele săptămâni, pe măsură ce fondurile Congresului au început să se diminueze, a spus el, administrația a decis că "este mai eficient și mai rațional să trimită 90 de obuziere M777, deoarece pot fi trimise mai multe" și mai multe muniții decât MLRS de același cost.

Casa Albă, după cum se precizează în publicație, se teme în continuare că furnizarea de MLRS americane și de sisteme similare ar putea fi considerată de Moscova ca o agravare a situației. Potrivit Politico, astfel de arme "vor permite trupelor ucrainene să tragă de la o distanță relativ sigură, să se retragă rapid și să plece înainte ca dronele și artileria rusească să le poată detecta locația".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.