Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Poliţiştii din Iași au de rezolvat 99 de cazuri de dispariţie; în 27 este vorba despre minori

www.pixabay.com
poliție, polițiști

Aproximativ 100 de dosare de dispariţie sunt în evidenţele Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Iaşi, 27 dintre acestea vizând minori, a declarat marţi,purtătorul de cuvânt al instituţiei, Ioana Bîlea, scrie Agerpres.

"În prezent, la nivelul IPJ Iaşi sunt efectuate cercetări pentru depistarea a 99 de persoane dispărute din anul 1999 până în prezent, dintre care sunt 27 de persoane minore şi 72 de persoane majore", a precizat Ioana Bîlea. 

Potrivit acesteia, majoritatea cazuri reprezintă plecări voluntare. 

"Nu avem dispariţii alarmante. Cel mai vechi caz de dispariţie este al unei persoane majore, un bărbat de 45 de ani din comuna Voineşti. În luna ianuarie 1999 am fost sesizaţi de familie că bărbatul a plecat la muncă în Turcia, iar după o lună ar fi întrerupt legătura cu membrii familiei. Cel mai vechi caz de dispariţie al unui minor este din octombrie 2018, care e dintr-un centru de plasament. E un minor care a mai fost plecat", a mai spus Ioana Bîlea. 

Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Iaşi au precizat că băiatul, în vârstă de 17 ani, a plecat fără a anunţa dintr-un centru de plasament din Târgu Frumos.

Citește și: O femeie a murit, după ce, în urmă cu două zile, a fost lovită pe o trecere de pietoni

Purtătorul de cuvânt al DGASPC Iaşi, Tiberiu Bantaş, a declarat că acesta nu este singurul caz de dispariţie. În ultimul an, din centrele de plasament fost înregistrate 24 de cazuri de copii plecaţi fără învoire. Mulţi dintre minorii dispăruţi provin din medii defavorizate sau au tulburări de comportament. 

"Din cele 24 dispariţii 10 sunt fete, 14 băieţi, cu vârste între 14 şi 17 ani. Din cele 24, în 22 de cazuri ştim unde se află. Sunt făcute demersuri făcute la poliţie pentru fiecare dintre aceste cazuri, imediat după sesizarea dispariţiei. Pentru unul din cazuri, cel al unei fete de 16 ani, avem deschisă o acţiune în instanţă. Ştim unde este fata, dar aceasta nu vrea să se întoarcă, spunând că vrea să se mărite. Familia la care se află ne-a ameninţat. În cele mai multe cazuri fetele au fugit de la modulul de reabilitare comportamentală. Ele au tulburări de comportament, sunt victime ale reţelelor de trafic şi exploatare sexuală. De multe ori, când pleacă la şcoală sunt 'recuperate' de membri ai reţelelor din care au făcut parte sau se duc de bunăvoie. După procedura de dispariţie, fata este căutată, o recuperăm după câteva luni. În ceea ce priveşte băieţii, ei dispar tot de la modulul de reabilitare comportamentală. Cei mai mulţi dispar de la Centrul de Plasament de la Târgu Frumos. Acolo se află copii care, până la vârsta de 14 ani, au săvârşit o faptă penală şi nu pot răspunde penal. Ei sunt foarte inventivi şi inspiraţi cu evadarea. Mare parte din ei sunt din cartiere rău famate, familii cu probleme. Mai există o categorie de peste 14 ani care nu au săvârşit fapte penale, dar au tulburări de comportament", a mai declarat purtătorul de cuvânt al DGASPC Iaşi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.