Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Politologul Cristian Pîrvulescu: 'Îngrijorările autorităţilor sunt reale; lucrurile se vor regla în funcţie de realităţi'

cristian pirvulescu

Politologul Cristian Pîrvulescu a declarat luni, pentru AGERPRES, în contextul în care preşedintele Klaus Iohannis a anunţat prelungirea stării de urgenţă, că îngrijorările autorităţilor române legate de evoluţia epidemiei de coronavirus sunt "reale", iar lucrurile se vor regla "în funcţie de realităţi" şi România va reacţiona şi în funcţie de ceea ce se va întâmpla în Europa de vest şi în ţările din jur.

"Va depinde foarte mult de modul în care se va comunica ulterior acest lucru. Îngrijorările autorităţilor sunt reale, deci nu e în interesul în niciun caz al politicienilor să prelungească foarte mult această situaţie, dar, pe de altă parte, riscurile ca un al doilea val al epidemiei să apară în jurul sau imediat după Paştele ortodox sunt foarte mari. Şi, atunci, au luat această măsură de precauţie, în condiţiile în care totuşi cifrele nu arată înspăimântător, tocmai pentru a preîntâmpina situaţia şi probabil că lucrurile se vor regla în funcţie de realităţi", a explicat Pîrvulescu, potrivit Agerpres.ro.

Citește și: Klaus Iohannis aduce vești bune: Primim în această săptămână 2,5 milioane de măști pentru medici, 5 milioane de măști pentru forţe de ordine, 8 milioane de măști care vor ajunge la populație

În opinia sa, România va reacţiona şi, în funcţie de ceea ce se va întâmpla în Europa de vest şi în ţările din jur.

"Dar, ceea ce observăm este că, în general, pe plan mondial, curba se aplatizeză, numărul de cazuri nu creşte exponenţial. Chiar şi Statele Unite ale Americii, unde se aşteaptă ca vârful epidemiei să vină în zilele următoare, situaţia nu mai este la fel de dramatică ca în urmă cu câteva zile din toate punctele de vedere, adică atât în ceea ce priveşte numărul de contagiuni, cât şi în ceea ce priveşte numărul de decese, în condiţiile în care, pe plan mondial, numărul de teste creşte. Mie mi se pare că vorbim despre o îmbunătăţire a situaţiei şi, în funcţie de ceea ce se va întâmpla în Europa de vest şi în ţările din jurul nostru, va reacţiona şi România", a susţinut Pîrvulescu.

El a adăugat că România a introdus starea de urgenţă după ce ţări din jur au închis graniţele. Potrivit politologului, prelungirea stării de urgenţă poate duce la "probleme sociale, probleme economice şi, inevitabil, probleme politice".

Citește și: Victor Ponta a atacat dur Guvernul: Acceptăm să fim mințiți și propagam minciuni

"Deci, dacă am luat o serie de măsuri pentru a preîntîmpina întâlniri, am dat recomandări, măsurile efective nu s-au luat cu foarte mare grăbire tocmai pentru că existau lucruri economice şi sociale mari. Aşa că, având în vedere că urmează vacanţa elevilor şi sărbătorile de Paşte, oamenii vor fi poate puţin nervoşi, dar vor înţelege situaţia. Dacă se prelungeşte însă foarte mult, riscul de a nu mai putea să gestionăm această stare e foarte mare, pentru că se acumulează probleme sociale, probleme economice şi, inevitabil, probleme politice", a spus Pîrvulescu.

Potrivit acestuia, situaţia din România privind epidemia COVID-19 nu se poate compara cu cea din Ungaria, Bulgaria sau Serbia. "Avem o populaţie mult mai mare. Nu ne putem compara nici cu Ungaria, nici cu Bulgaria, nici cu Serbia, avem 20 de milioane de locuitori şi trebuie să ne raportăm la acele cifre. E vorba de proporţie din populaţie şi, pe de altă parte, este vorba şi de modul în care autorităţile s-au mişcat şi numărul de teste care se fac", a afirmat politologul.

Citește și: Klaus Iohannis, despre rectificarea bugetară: Vom avea o situație complicată a bugetului

Pîrvulescu a subliniat că numărul de teste făcute este "esenţial". "În România, până astăzi, s-au făcut 40.000 de teste, ceea ce, din punctul meu de vedere, înseamnă aproximativ 20.000 de oameni testaţi, pentru că, în principiu, se fac minimum trei teste pentru o persoană în decursul perioadei de boală. Probabil că nu toată lumea a făcut trei teste, dar calculul cred că este rezonabil să vedem 20.000. 20.000 nu-i mult, dar 20.000 dintr-o populaţie care este privită în general cu mai mare atenţie pentru că sunt riscuri mai mari de contagiune. Dar, dacă ne uităm la numărul de persoane care sunt în izolare, vedem că este mult mai mare şi până vom atinge cu testele acea populaţie vom avea în continuare motive de îngrijorare, chiar dacă, uitându-ne la numărul de îmbolnăviri declarate zilnic, situaţia nu este dramatică. Deci, nu e o creştere exponenţială, este doar o creştere aritmetică. Practic, în fiecare zi, se adaugă între 150 şi 200 de noi îmbolnăviri, nu este vorba de dublare sau triplare, aşa cum se întâmpla în Statele Unite în urmă cu o săptămână", a indicat Cristian Pîrvulescu.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat luni că, la începutul săptămânii viitoare, va emite un decret pentru prelungirea stării de urgenţă cu încă o lună de zile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.