Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia continuă tăierile de copaci în pădurea Bialowieza, în pofida unei decizii a justiţiei UE

bihorstiri.ro
defrisare

Polonia va continua tăierile de copaci, pe care le consideră legale, în marea pădure Bialowieza, în pofida unei decizii a Curţii de Justiţie a UE de a le suspenda imediat, a anunţat luni ministrul mediului, citat de AFP şi Agerpres.

Curtea a dispus săptămâna trecută "încetarea imediată a exploatării forestiere" în acest sit natural protejat, o măsură provizorie în aşteptarea unei decizii finale privind recursul depus la 13 iulie de executivul european. 

Polonia continuă "acţiuni de protecţie, care concordă şi cu dorinţa sa de a asigura securitatea" publică, le-a declarat jurnaliştilor ministrul Jan Szyszko. El a precizat că va trimite un răspuns Curţii "până la 4 august". 

Televiziunea privată TVN24 a difuzat luni imagini cu utilaje mari în timp ce tăiau arbori în pădurea aflată de-a lungul frontierei dintre Polonia şi Belarus, moştenitoarea marilor păduri primordiale din Europa şi care adăposteşte o faună unică. Acest masiv forestier este înscris pe lista patrimoniului natural mondial al UNESCO şi este protejat în cadrul reţelei europene Natura 2000. 

"Tăierile continuă, chiar dacă au o intensitate mai redusă", a confirmat pentru AFP Krzysztof Cibor, purtător de cuvânt al Greenpeace Polonia. 

Sâmbătă, un cameraman care încerca să afle dacă tăierile au încetat a fost agresat în pădurea Bialowieza de angajaţii unei societăţi de tăiere a arborilor, un act condamnat luni de autorităţi. 

Comisia Europeană a depus la 13 iulie un recurs privind încălcarea dreptului UE împotriva Poloniei, ceea ce poate duce în final la sancţiuni financiare. 

Executivul european în reproşează Varşoviei că efectuează o exploatare forestieră la scară mare în această pădure, ceea ce ar ameninţa integritatea sitului, în special prin tăierea arborilor seculari. 

Polonia susţine la rândul său că efectuează tăieri de "protecţie", pentru a împiedica atacurile insectelor xilofage, a securiza circulaţia rutieră şi a lupta împotriva riscurilor de incendiu. 

Comitetul UNESCO care răspunde de patrimoniul mondial s-a alăturat recent UE în apelurile sale la suspendarea operaţiunilor din pădurea Bialowieza. Declarându-se preocupat de situaţie "în cel mai înalt grad", el a anunţat la 5 iulie trimiterea unei misiuni de monitorizare la faţa locului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.