Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia e una din principalele victime ale „exploziei“ francului elveţian

revista presei

Ziarul Financiar:

Pe lângă nume grele din industria bancară mondială precum Citigroup, Deutsche Bank şi Barclays şi fonduri mari de investiţii din ţări precum SUA, Japonia şi Noua Zeelandă, „explozia“ francului elveţian pune pe lista victimelor potenţiale bănci mai mici din Polonia, cea mai mare economie din Europa de Est. Băncile austriece Erste şi Raiffeisen au o expunere cumulată la credite în franci elveţieni de aproape 11 miliarde de euro. Faptul că ascensiunea meteorică a francului elveţian în urma deciziei de săptămâna trecută a băncii centrale elveţiene de a nu mai susţine pragul minim de schimb valutar al francului elveţian a luat prin surprindere pe toată lumea, investitori şi autorităţi deopotrivă, expune breşele apărute în reformele aplicate sistemului de reglementare a sectorului financiar după cea mai recentă criză financiară. Modul „brutal“ în care Banca Naţională a Elveţiei şi-a pus în aplicare decizia a dărâmat un important stâlp de stabilitate al lumii financiare şi l-a înlocuit cu incertitudine.  Băncile poloneze deţin cre­dite ipotecare deno­minate în franci elveţieni echiva­lente cu 35 de miliarde de dolari, sau aproximativ 7% din PIB-ul ţării. Moody's Investors Ser­vice, una dintre cele trei mari agenţii de rating, apreciază că întărirea francului va provoca pagube băncilor din Polonia... Costurile de finanţare ale băncilor poloneze au început deja să crească. Randamentele eurobondurilor unor creditori precum PKO Bank, una dintre cele mai mari bănci din ţară, şi MBank au urcat la maximele ultimelor 5-9 luni după intervenţia Băncii Naţionale a Elveţiei. Căderea zlotului în faţa francului a împins acţiunile băncilor cotate la bursa de la Varşovia în cel mai abrupt picaj din mai mult de trei ani. Împrumuturile în franci elveţieni ale Getin reprezentau la sfârşitul anului trecut 20% din portofoliul total de credite. Getin este una din cele două bănci poloneze care au picat testele de stres bancar din octombrie, notează Bloomberg. În Polonia, rata creditelor ipotecare neperformante denominate în franci a sărit de la 1% în 2009 la 3,1% în noiembrie. La creditele pentru locuinţe în zloţi, rata este de 3,6%. La creditele de consum, „gradul“ de toxicitate este de 13%.

Digi24:

Când vine vorba de terorism, organizaţia Statul Islamic este considerată cea mai periculoasă din lume. Şi cea mai bogată, totodată, fiindcă a ajuns să controleze, în doar trei ani, un buget de peste două miliarde de dolari. Petrolul este principala sursă de venit a grupării Statul Islamic. Nici nu e de mirare, din moment ce organizaţia controlează câmpuri petrolifere uriaşe din estul Siriei şi nordul Irakului. Practic, teroriştii au pus mâna pe o producție de 80.000 de barili de petrol pe zi, iar câştigurile vin din vânzarea acestuia pe piaţa neagră. La un calcul simplu, organizaţia teroristă câştigă undeva între două şi trei milioane de dolari pe zi numai din vânzarea petrolului. Iar petrolul nu e singura sursă de venit. Statul Islamic strânge bani şi din atacuri şi jafuri la scară mare. Cel mai la îndemână exemplu este atacul asupra băncii centrale din oraşul irakian Mosul. Teroriştii au plecat de-acolo cu 430 de milioane de dolari, sumă care le-ar putea permite, spre exemplu, să plătească 60.000 de luptători, timp de un an. Bani vin şi din vânzarea de ostatici către ţările de origine, adică din Occident, ţări dispuse să dea milioane de dolari pentru a salva vieţile unor cetăţeni. Desigur, neoficial. Mai sunt şi donaţiile, pe care însă nimeni nu le recunoaşte.

RFI:

Dacă îi întrebi pe cei mai mulți musulmani îți vor răspunde fără îndoială: chipul profetului Mahomed nu trebuie să apară în vreo poză sau tablou. Și totuși, Coranul nu menționează clar această regulă. De unde vine însă ea ? Potrivit profesorilor de științe islamice, există un principiu teologic de bază, care decurge dintr-un verset al Coranului. Singurul creator este Allah. Toate celealte ființe, fie că e vorba despre oameni sau animale sunt creația lui Allah. Dacă sunt pictate de un artist, devin creația unui alt creator, ceea ce e imposibil.  Acest motiv a fost invocat de talibani când au distrus în urmă cu peste un deceniu celebrele statui budiste din Afganistan. Totuși, în Coran nu scrie nicăieri clar că nu ai voie să faci statui, statuete sau picturi. Interpretarea vine la câteva sute de ani după ce a apărut Coranul, când teologii s-au temut că reprezentarea idolilor ar putea să îi facă un soi de concurență reprezentării lui Dumnezeu.  Dacă idolatrizezi o statuie, venerarea unui Dumnezeu transcendent va avea de suferit. Și totuși există multe reprezentări ale profetului, cum ar fi celebrele miniaturi persane din secolele 14 și 15 în care este înfățișat Mahomed.  Reprezentările profetului sunt concepute însă în zonele locuite de mongoli și de persani, care au fost islamizate mai târziu, ca urmare și interdicțiile iconografice  au venit mai târziu.  În plus, cele două mari ramuri ale Islamului nu au aceeași viziune : șiiții sunt întrucâtva mai liberali decât suniții. De exemplu, pe site-ul ayatollahului Ali Al-Sistani, cea mai mare autoritate a șiismului din Irak scrie că îl poți reprezenta pe profet, dar nu într-un mod insultător.Sunnitii însă, care reprezintă 85-90 la sută din totalul musulmanilor, sunt însă mult mai categorici: imaginea profetului nu poate fi publicată.  Potrivit politologului Mehdi Mozaffari « musulmanii de rând sunt șocați când aud despre reprezentarea profetului, pentru că Mahomed este soclul identității lor, o identificare fizică, aproape corporală»

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.