Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia își recunoaște ÎNFRÂNGEREA: Judecători pensionaţi de la Curtea Supremă au revenit la muncă

AP
Polonia

Mai mulţi judecători de la Curtea Supremă a Poloniei ieşiţi la pensie au fost convocaţi înapoi la muncă, după decizia provizorie a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) în favoarea suspendării legii adoptate de Varşovia privind reducerea vârstei de pensionare a magistraţilor, relatează luni agenţia poloneză de presă PAP.

O nouă lege privind Curtea Supremă a Poloniei (SN, Sšd Najwyższy), care a intrat în vigoare în aprilie, a stabilit vârsta de pensionare a judecătorilor instanţei supreme la 65 de ani, cu excepţia situaţiei în care şeful statului le permite să continue. Imediat după aceea mai mulţi judecători vizaţi de noul regulament s-au pensionat, în timp ce preşedinta Curţii, Malgorzata Maria Gersdorf, care a împlinit la rândul ei 65 de ani, a susţinut - alături de ansamblul SN - că potrivit Constituţiei ţării poate rămâne în funcţie până în 2020, scrie agerpres.ro.

Citește și: Țiriac pregătește o mega-tranzacție. Ce vrea să pună la vânzare omul de afaceri

Or, vineri, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a cerut guvernului de la Varşovia să suspende imediat aplicarea prevederilor legii prin care este diminuată vârsta de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme, ca măsură provizorie până când CJUE va da verdictul definitiv în acest caz, în care a fost sesizată de Comisia Europeană.

Purtătorul de cuvânt al SN, Michal Laskowski, a menţionat că preşedinta SN a rechemat la lucru 23 de judecători - cifră care o include şi pe ea -, iar o parte din ei şi-au reluat deja activitatea. El a mai precizat că, potrivit cerinţelor CJUE, Maria Gersdorf urmează să remită Comisiei Europene un raport cu privire la măsurile luate.

Citește și: Tudorel Toader, mesaj dedicat ‘celor care nu vor să priceapă’ ! Ce le-a transmis ministrul

La 2 iulie a.c., Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva Poloniei, argumentând că schimbările iniţiate de Varşovia subminează principiul independenţei sistemului judiciar, inclusiv inamovibilitatea magistraţilor, executivul comunitar considerând că reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme poloneze de la 70 la 65 de ani este "incompatibilă cu dreptul Uniunii".

Cum răspunsul primit din partea guvernului polonez nu a fost satisfăcător, pe 24 septembrie Comisia a sesizat CJUE, cerând "o procedură accelerată" în scopul de a avea o "decizie definitivă în cel mai scurt termen" în acest caz. Comisia a solicitat de asemenea instanţei europene "măsuri provizorii" pentru a suspenda efectele respectivei legi, solicitare la care CJUE a răspuns acum favorabil prin decizia anunţată vineri.

Citește și: Incredibil! Cu ce pensie poate trăi fiica Andei Călugăreanu, Ioana Tufaru

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a subliniat luni că executivul UE este pregătit să continue dialogul cu Polonia, a mai consemnat PAP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.