Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia, în conflict cu SUA: Varşovia respinge criticile cu privire la legea poloneză asupra Holocaustului

EUCham
polonia, EU

Polonia a respins joi criticile formulate cu o zi înainte de Departamentul de Stat american cu privire la o lege poloneză asupra Holocaustului, exprimându-şi totodată dorinţa ca aceste divergenţe 'să nu afecteze parteneriatul strategic' între cele două ţări, informează AFP. Miercuri seara, chiar înainte de votul Senatului polonez asupra textului respectiv, Departamentul de Stat şi-a exprimat 'îngrijorarea' în ceea ce priveşte 'consecinţele' legii în chestiune, criticată de Israel, care vede în ea o tentativă de a nega participarea polonezilor la genocidul evreilor de către fascişti, conform Agerpres.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Heather Nauert, a evocat posibile 'repercusiuni asupra intereselor şi relaţiilor strategice' pe care Polonia le are cu SUA şi Israelul.

Însă intervenţia ei nu i-a influenţat pe senatorii conservatori polonezi, care au aprobat legea. Aceasta mai trebuie promulgată de preşedintele Andrzej Duda, pentru a intra în vigoare. 'Amendamentele votate nu limitează libertatea de exprimare, nici libertatea de cercetare ştiinţifică şi publicarea rezultatelor ei, nici libertatea de dezbatere istorică sau de activităţi artistice', a declarat Ministerul polonez al Afacerilor Externe într-un comunicat, răspunzând astfel preocupărilor exprimate de către Departamentul de Stat.

'Obiectivul principal al actualizării legii este lupta împotriva tuturor formelor de negaţie sau de falsificare a adevărului asupra Holocaustului, inclusiv reducerea responsabilităţii adevăraţilor autori ai acestei crime', a adăugat MAE polonez. În această privinţă, 'acuzaţiile de colaborare cu al III-lea Reich german în crimele fasciste, avansate public şi contrare faptelor, la adresa naţiunii poloneze şi statului polonez, sunt incorecte, induc în eroare şi sunt vătămătoare pentru victime: cetăţeni polonezi, atât de origine evreiască, cât şi poloneză', continuă comunicatul.

'Credem că lucrările legislative desfăşurate în prezent în Polonia pentru a găsi soluţii legale care să protejeze adevărul istoric, în pofida divergenţelor de opinie asupra schimbărilor introduse, nu vor afecta parteneriatul strategic între Polonia şi SUA', conchide MAE polonez.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.