Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia invită NATO să-și instaleze baze militare în Europa Centrală

NATO

Noul presedinte al Poloniei, Andrzej Duda, aflat duminica în capitala estoniana Tallin, în prima sa vizita în strainatate de la instalarea oficiala în functie la 6 august, s-a pronuntat pentru desfasurarea de baze militare NATO în Europa Centrala, relateaza agentia de presa Unian, citând antena ucraineana a Deutsche Welle.

'Numai în acest fel poate fi asigurata securitatea în regiune', a spus el, în cadrul întrevederii cu omologul sau eston, Toomas Hendrik Ilves.

'Cerem si asteptam ca aliatii prieteni sa amplaseze unitati militare si armament în teritoriile care constituie astazi flancul estic al Aliantei', a subliniat Duda, adaugând ca, într-o lume în schimbare, si tinând cont de 'tendintele imperialiste' (ale Rusiei), NATO trebuie, de asemenea, sa se schimbe.

'Nu trebuie sa toleram încalcarea dreptului international' - a declarat Duda, cu trimitere directa la actiunile Rusiei împotriva Ucrainei.

La rândul sau, presedintele eston a subliniat faptul ca 'nu exista pace fara recunoasterea dreptului international' si a facut apel la dezvoltarea capacitatilor militare pentru a putea raspunde la provocari. 'Razboiul împotriva Ucrainei arata cât de fragila este libertatea', a remarcat, între altele, Toomas Ilves.

El a cerut, de asemenea, Aliantei Nord-Atlantice sa reactioneze la noile provocari:'Noi trebuie sa trimitem un semnal clar sa suntem pregatiti sa-i aparam pe toti si pe fiecare membru în parte al Aliantei'. Potrivit acestuia, nu este vorba de o calmare a statelor din Est ale NATO, ci de o 'politica de descurajare'.

'Vecinul nostru estic vede aceasta regiune ca pe o zona vulnerabila, un loc unde pot fi verificate determinarea si angajamentul NATO', considera presedintele eston, în opinia caruia 'daca ni se dau garantii în materie de securitate, aceasta ar putea descuraja pe oricine de o agresiune potentiala'.

Vizita presedintelui Poloniei are scopul de a-i convinge pe aliatii sai din NATO sa-si întareasca frontierele în Est. Andrzej Duda intentioneaza sa se duca la Berlin, Londra si New York pentru a continua convorbirile asupra acestui subiect, dupa cum relateaza Sputniknews.

Anterior, seful statului polonez si-a exprimat nemultumirea sa vada ca NATO considera Polonia o 'zona tampon' între Alianta si Rusia si nu ca membru cu parte întreaga. 'Nu vrem sa fim o zona tampon. Vrem sa fim un veritabil flanc estic al Aliantei', a indicat Duda.

'Daca Polonia si alte state din Europa Centrala constituie un veritabil flanc al NATO, mi se pare natural si logic ca baze militare sa fie amplasate în aceste tari', a adaugat seful statului polonez, citat de Sputnik.

Agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.