Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia, noi reforme în învățământ: Adaugă limba latină curriculumului de bază pentru a-i ajuta pe elevi 'să înțeleagă temelia civilizației occidentale'

CNMR
copii scoala elevi

Începând cu noul an școlar, o nouă materie, limba latină și cultura antichității clasice, vor fi adăugate curriculumului de bază ca o opțiune pentru elevii din primul an de liceu. Într-o schimbare separată, copiii vor fi educați și în protecția mediului, se arată într-un material publicat de Notes from Poland.

„Țelul este să le arătăm elevilor impactul limbii latine și a culturii antichității greco-latine asupra limbilor și culturilor europene ale secolelor ulterioare”, scrie regulamentul care introduce materia, potrivit marginaliaetc.ro.

Citește și: SONDAJ CURS: PSD și PNL sunt umăr la umăr. Cum stau partidele înainte de alegerile locale

Acest lucru include „înțelegerea moștenirii greco-romane ca temelie conceptuală și materială a civilizației occidentale și culturii poloneze”, precum și o conștientizare a rezistenței de lungă durată a valorilor generate pe baza culturilor grecești și romane, îmbogățite de elementul iudeo-creștin”.

„Curriculumul de bază tratează latina ca pe un fel de cod folosit de elitele europene pentru secole întregi,” scrie regulamentul, care stipulează că, la sfârșitul cursului, se așteaptă ca elevii să „fie echipați cu uneltele necesare pentru a citi texte latine simple”.

Deși a fost adăugată materia curriculumui de bază (podstawa programowa) pentru copiii care încep liceul (la în jur de 15 ani), nu vor ajunge toți elevii să studieze limba latină, notează Dziennik Gazeta Prawna.

Este una din patru subiecte – împreună cu filozofia, arta și muzica – din care va trebui să aleagă directorul școlii. O singură materie va fi selecționată și elevi vor avea acest curs pentru timp de doar o oră pe săptămână.

Citește și: Justiția pe surse - Dacă nu ar fi, nu s-ar povesti: Săptămâna bombelor cu ceas .

Latina a fost disponibilă în prealabil numai ca materie de nivel extins pentru elevi pe durata celor patru sau cinci ani de liceu și nu a făcut parte din curriculumul de bază, raportează NaTemat.

Materia este dintre cele mai puțin populare printre elevi pentru examenele de la terminarea liceului (matura), notează Polskie Radio. Anul trecut, numai 144 de elevi în toată țara au dat examen matura pe această materie.

Prin altă schimbare a programului școlar care va fi introdus de la începutul noului an şcolar, copiilor li se va preda mai multe despre protejarea mediului.

Luna trecută, ministerul educației a anunțat că, în timpul tutorialelor săptămânale (godziny wychowawcze), profesorii îi vor instrui pe elevi în școli primare și în licee despre „probleme sociale importante”, cum ar fi sănătatea, finanțele și protecția mediului.

„Având în vedere procovările civilizației în lumea de azi și amenințările legate de aceasta, educatorii [ar trebui să] acorde atenție deosebită însuflării de cunoștințe cu privire la protejarea climei, subliniind avantajul cunoașterii legii în viața de zi cu zi și gestionarea resurselor financiare, inclusiv economiile”, a scris ministerul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.