Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia ȘOCHEAZĂ Europa: Vrea pușcărie pentru o expresie legată de lagărele de concentrare

lagar holocaust

Parlamentul polonez a început marţi dezbaterea unui proiect de lege care interzice folosirea expresiei 'lagăre de concentrare poloneze', referire la lagărele de exterminare naziste de pe teritoriul polonez, cum a fost cel de la Auschwitz, relatează agenţia EFE.

Conform proiectului, elaborat de Ministerul polonez al Justiţiei, oricine atribuie Poloniei responsabilitatea unor crime de război care nu au fost comise, inclusiv cele ale Germaniei naziste, poate fi condamnat la pedepse cu închisoarea, folosirea expresiei menţionate mai sus urmând să fie sancţionată cu până la trei ani de închisoare. Dacă proiectul va fi adoptat, noua lege va fi aplicabilă atât polonezilor cât şi străinilor.

Citește și: Victorie in instanta pentru fostul sot al Codrutei Kovesi!

Potrivit ministrului polonez al justiţiei, Zbigniew Ziobr, obiectivul acestui act normativ este să pună capăt 'minciunilor' celor care îi acuză pe polonezi că sunt autori ai Holocaustului sau care spun că în Polonia au existat lagăre de concentrare poloneze.

De altfel, autorităţile poloneze încearcă de mult timp să elimine din relatările istorice şi jurnalistice fraza 'lagăre de concentrare poloneze', întrucât această expresie poate sugera că Polonia, ţară ocupată de Germania Nazistă în cel de-al Doilea Război Mondial, este responsabilă pentru lagărele de exterminare amplasate pe teritoriul ei, cum au fost cele de la Auschwitz-Birkenau, Treblinka sau Sobibor.

Citește și: Bill Gates detonează bomba: Și-a spionat angajații! Ce metode a aplicat

Auschwitz-Birkenau a fost cel mai mare lagăr de exterminare creat de nazişti, acolo fiind ucişi în perioada 1940-1945 peste 1,1 milioane de oameni, dintre care 90% sunt evrei, printre celelalte victime numărându-se şi polonezi, romi şi prizonieri de război sovietici.

Lagărul a fost eliberat de armata sovietică pe 27 ianuarie 1945. Ulterior, UNESCO l-a declarat Patrimoniu al Umanităţii, iar din anul 1979 a fost recunoscut drept unul dintre principalele simboluri ale Holocaustului, informează agerpres.ro.

Citește și: Leonardo DiCaprio se ÎNSOARĂ: Ea este aleasa / FOTO

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.