Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia: Partidul condus de fratele geamăn al președintelui mort a câștigat alegerile

The leader of Poland's main opposition party Law and Justice Kaczynski addresses as his daughter Marta looks on after the exit poll results are announced in Warsaw

Partidul eurosceptic PiS din Polonia își atribuie victoria alegerilor parlamentare de duminică, 25 octombrie. Partidul condus de Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al fostului președinte Lech Kaczynski - care a murit în accidentul aviatic, a obținut 37.7%, suficient cât să formeze singur guvernul.

Partidul Platforma Civică (PO, liberal), care s-a aflat la putere în ultimii opt ani, a obţinut 23,3% în aceste alegeri generale, scrie Reuters.

Dacă exit poll-ul este corect, victoria PiS va fi cea mai mare în termeni de mandate obținute de un singur partid în alegeri parlamentare, din 1989, într-o țară de 38 milioane de persoane.

Liderul PiS Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al fostului preşedinte Jaroslav, decedat într-un accident aviatic în Rusia, în 2010, a revendicat triumfător victoria, imediat după publicarea sondajului.

De asemenea, premierul Ewa Kopacz a recunoscut înfrângerea liberalilor de centru.

Economia Poloniei s-a extins cu aproape 50% în ultimii zece ani, după ce Platforma Civică s-a focusat pe absorbția fondurilor europene. Dar creșterea nu s-a văzut neapărat în buzunarele cetățenilor, drept urmare cei de la PiS au exploatat frustrările existente și au reușit să obțină această victorie.

Totodată, două partide noi se pare că vor intra în Parlament. Este vorba de Nowoczesna, conduși de fostul economist de la Banca Mondială Ryszard Petru, care a obținut 7.7%.

Kukiz'15, condus de starul rock Pawel Kukis, a obținut 8.7%.

Victoria PiS ar putea însemna că Polonia se alătură Ungariei și Slovaciei în efortul lor de a se opune relocării migranților care vin spre Europa.

Kaczynski, un fan declarat al premierului Ungariei Viktor Orban, a declarat că migranții musulmani amenință stilul de viață catolic al Poloniei. Luna asta, a fost acuzat de o parte a mass - mediei, de rasism că ar fi declarat că aceștia aduc boli și paraziți.

Asta ar putea să complice orice tentative de a construi o relație între UE și Rusia.

Sursa foto: REUTERS/PAWEL KOPCZYNSKI

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.