Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia: Partidul lui Kaczynski va câştiga alegerile, dar nu va putea forma singur guvernul (sondaj)

Polonia

Partidul conservator eurosceptic de opoziţie al lui Jaroslaw Kaczynski ar urma să câştige alegerile legislative poloneze de la 25 octombrie, dar nu va putea guverna singur, informează două sondaje publicate vineri, relatează AFP. 

PiS (Lege şi Justiţie) ar avea nevoie, pentru a forma un guvern, să se alieze cu mişcarea antisistem Kukiz'15, fondată de cântăreţul de rock Pawel Kukiz, militant pentru introducerea votului uninominal care foloseşte un discurs naţionalist de dreapta. 

La o lună până la scrutin, PiS este creditat cu 34% din intenţiile de vot, faţă de 30% în cazul liberalilor centrişti de la Platforma civică (PO) al premierului la final de mandat Ewa Kopacz, conform unei anchete realizate între 17 şi 23 septembrie de institutul CBOS pe un eşantion de 972 de persoane. Aceste cifre ilustrează o scădere de două puncte pentru PiS şi o creştere de trei puncte pentru PO în interval de o lună. 

Pe lângă mişcarea Kukiz (7%, în scădere cu 5%), viitorul parlament ar urma să cuprindă şi reprezentanţi ai grupului neoliberal Nowoczesna al economistului Ryszard Petru (6%, +2%) şi ai Partidului ţărănesc PSL (5%, +1%), partener în actuala coaliţie cu PO. 

Un alt sondaj, realizat între 17 şi 21 septembrie de grupul de ziare regionale Polska Press şi institutul Dobra Opinia pe un eşantion de 8.000 de persoane, anunţă tot victoria partidului lui Jaroslaw Kaczynski. 

PiS este în frunte, cu 39,2%, în faţa PO (25,7%) şi Kukiz'15, cu 9,8%. Pe al patrulea loc acest sondaj plasează însă coaliţia Stângii unite, cu 8,1%, urmată de Partidul ţărănesc (5,8%) şi de neoliberalii din Nowoczesna (5,5%). 

PiS, al cărui candidat, Andrzej Duda, a câştigat alegerile prezidenţiale în mai, propune o femeie, Beata Szydlo, drept candidată la postul de prim-ministru. 

Atunci când PiS a fost la putere între 2005 şi 2007, Polonia a cunoscut o situaţie politică inedită, fiind condusă de doi fraţi gemeni, Jaroslaw Kaczynski, în fruntea guvernului, şi Lech Kaczynski, la preşedinţia ţării. Cel din urmă a murit în 2010, în accidentul de avion de la Smolensk, din Rusia. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.