Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele Poloniei a numit un nou preşedinte interimar la Curtea Supremă

flickr.com
Andrzej Duda

Preşedintele polonez Andrzej Duda l-a numit vineri pe judecătorul Aleksander Stepkowski de la Curtea Supremă ca noul şef interimar al celei mai înalte instanţe din ţară în urma demisiei precedentului preşedinte interimar, Kamil Zaradkiewicz, relatează AFP.

Zaradkiewicz a fost numit preşedinte interimar la sfârşitul lunii aprilie, dar a demisionat după ce adunarea generală a judecătorilor Curţii Supreme nu a reuşit să ajungă la un acord asupra selectării a cinci candidaţi pentru postul de preşedinte permanent al Curţii Supreme, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Violențe în trafic! Poliția a intervenit imediat! Doi tineri au fost reținuți

Curtea Supremă este divizată între aşa numiţii judecători 'vechi' şi judecători 'noi'.

Judecătorii 'vechi', numiţi înainte de amplele reforme judiciare introduse de partidul de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), l-au acuzat pe Zaradkiewicz că a refuzat să supună la vot moţiunile pe care ei le-au înaintat.

Printre moţiuni se numără o încercare de a exclude de la deliberări judecătorii dintr-o controversată camera disciplinară, din cauza statutului său juridic incert conform legislaţiei poloneze şi europene.

Citește și: Autoritățile sună alarma prin RO-ALERT: ‘Pericolul infectării cu noul coronavirus rămâne ridicat!’

Unii 'noi' judecători i-au acuzat pe colegii lor cu vechime că obstrucţionează procedurile. Viitorul preşedinte interimar Stepkowski, de asemenea un judecător nou, au apărat acţiunile lui Zaradkiewicz.

Reformele judiciare şi independenţa instanţelor au ajuns în centrul atenţiei publice în Polonia după ce PiS a venit la putere la sfârşitul lui 2015. Partidul a început implementarea unor reforme judiciare ample, susţinând că sistemul, pe care îl consideră ineficient, are nevoie de o revizuire profundă.

Totuşi, criticii spun că reformele au fost o încercare, uneori neconstituţională, de a prelua controlul asupra sistemului judiciar.

Citește și: Video scandalos! Cum a fost provocat ÎPS Teodosie în timpul slujbei

Criticii susţin de asemenea că cele două principale instituţii judiciare ale ţării, Tribunalul Constituţional şi Consiliul Naţional al Magistraturii, sunt deja sub o influenţă politică strictă din partea partidului de guvernământ şi se tem că acelaşi lucru s-ar putea întâmpla şi cu Curtea Supremă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.