Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia pune condiții Rusiei: Polonezii vor avionul prăbușit la Smolensk pentru 'relații pragmatice'

www.uawire.org
avion Smolensk

Ministrul polonez de externe, Witold Waszczykowski, i-a cerut miercuri Moscovei să restituie epava avionului preşedintelui Lech Kaczynski prăbuşit pe 10 aprilie 2010 la Smolensk, în vestul Rusiei, o condiţie, în opinia sa, a reluării relaţiilor ''pragmatice'' cu Moscova, relatează AFP.

''Dacă Rusia aşteaptă de la Polonia respect şi pragmatism, noi aşteptăm de la ea acelaşi lucru'', a declarat ministrul polonez într-un interviu pentru agenţia PAP. ''Preşedintele Putin dă asigurări că este gata 'să facă totul' (pentru restabilirea dialogului). Şi răspund la aceasta: nu este necesar 'să facă totul', este suficient să restituie epava avionului Tupolev 154M şi să ridice sancţiunile economice împotriva Poloniei. În acel moment se va putea reveni la relaţii pragmatice'', a adăugat Waszczykowski.

Citește și: Ele sunt femeile care fac SEX mai DES: Studiu pe 210.000 femei

După mai mult de şase ani de la accidentul care a costat viaţa preşedintelui Lech Kaczynski şi a altor 95 de persoane ale delegaţiei sale, care se deplasau pe 10 aprilie 2010 la Smolensk, epava avionului, precum şi cutiile negre ale aparatului se află în continuare în Rusia.

Potrivit Moscovei, restituirea lor va fi posibilă doar atunci când justiţia rusă îşi va încheia propria anchetă judiciară.

Citește și: DNA cauta `scheletii` lui Basescu in dulapurile sefei Autoritatii Electorale

Pentru Varşovia, epava are o valoare simbolică, dar ea este mai ales o piesă cu marea convingere că ar putea permite să se stabilească dacă este vorba de un accident sau de un atentat.

Ajuns la putere în urmă cu un an, guvernul Partidului Dreptate şi Justiţie (PiS), care susţine ipoteza referitoare la un atentat, şi-a deschis propria anchetă privind tragedia, care, potrivit fostului guvern liberal, a fost provocată de erori umane şi de condiţii meteorologice nefavorabile.

Citește și: Ea e MILIONARA care a TURNAT-O pe Ana Maria Pătru la DNA

În acest scop, justiţia poloneză a decis exhumarea rămăşiţelor pământeşti ale victimelor pentru a stabili cauza morţii lor. Primele exhumate au fost rămăşiţele pământeşti ale preşedintelui Lech Kaczynski şi ale soţiei sale, Maria, luni.

Relaţiile dintre Varşovia şi Moscova se află la cel mai redus nivel de la catastrofa de la Smolensk şi de la anexarea Crimeii de către Rusia în martie 2014, titrează agerpres.ro.

Citește și: Cele 6 ALIMENTE CRIMINALE pe care le cumpărăm de la magazin

Drept represalii, Uniunea Europeană a impus o serie de sancţiuni împotriva Rusiei, care a ripostat prin sancţiuni ce afectează îndeosebi produsele agricole poloneze.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.