Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia: Puterea marchează un punct în lupta cu Tribunalul Constituţional

Polonia

Conservatorii aflaţi la putere în Polonia au marcat luni un punct important în eforturile lor pentru a împiedica Tribunalul Constituţional să le conteste reformele, această instituţie recunoscându-se incompetentă să decidă cu privire la alegerea unor noi membri şi, prin urmare, la cei cinci judecători pe care guvernul vrea să îi trimită în rândurile sale, transmite AFP. 

Conflictul dintre guvernul partidului Partidul Dreptate şi Justiţie (PiS) şi tribunal se referea în special la o reformă a Tribunalului Constituţional şi desemnarea acestor cinci noi judecători de către parlamentul dominat de conservatori, având pe fundal avertismentele oficialilor europeni îngrijoraţi de evoluţia situaţiei din Polonia. 

PiS îşi exprimase temerea că Tribunalul, suspectat că este favorabil opoziţiei, va încetini ansamblul reformelor sale, în timp ce liberalii a acuzat noul guvern că paralizează această instituţie, garant al constituţionalităţii legilor. 

Judecătorii s-au declarat incompetenţi în legătură cu zece rezoluţii ale parlamentului, anulând alegerea a cinci judecători de către fosta majoritate liberală pentru a-i înlocui cu cinci candidaţi aleşi de PiS. Ei au apreciat că nu este vorba despre "acte normative", singurele asupra cărora trebuie să îşi da avizul. 

Rezoluţiile au făcut obiectul unei plângeri din partea principalului partid de opoziţie, Platforma Civică (PO, liberal), şi a Avocatului Poporului. 

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Rafal Bochenek, a salutat imediat decizia Tribunalului, votată de şapte judecători din zece, trei magistraţi, printre care preşedintele acestei instituţii, exprimându-şi rezerve în avize separate. 

"Consider că Tribunalul a luat o decizie corectă (...) şi această chestiune este definitiv închisă. Există o lege şi ea trebuie aplicată", a declarat Rafal Bochenek. 

Legea promulgată la sfârşitul lunii decembrie, care introduce o reformă a Tribunalului Constituţional puternic contestată de opoziţie, face, de asemenea, obiectul unei plângeri pe lângă această instituţie, însă examinarea sa ar putea dura câteva luni.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.