Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia vine cu revendicări în fața Rusiei: 'Obiectele de artă din cel de-al Doilea Război Mondial să fie înapoiate!'

rfi.ro
rusia polonia

Autoritățile poloneze au trimis Rusiei o notă diplomatică privind restituirea a șapte obiecte culturale exportate de republică în URSS timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

"Ministerul Culturii a dezvoltat șapte noi cereri de retrocedare referitoare la operele de artă exportate de pe teritoriul Poloniei în URSS ca urmare a celui de-al Doilea Război Mondial. Obiectele căutate au fost găsite în colecția Muzeului de Arte Frumoase Pușkin", a spus ministrul polonez al culturii, Piotr Glinski, potrivit TASS.

"La data de 12 septembrie a acestui an, o notă pe această temă a fost înmânată Ambasadei Rusiei cu documente pe baza a ceea ce a fost pregătit de Ministerul Culturii", a a declarat ministrului adjunct de externe al Poloniei, Piotr Wawrzyk.

"Referirile Federației Ruse la faptul că vorbim despre valori care ar fi aparținut statului german nu sunt aplicabile în acest caz. Acestea au fost opere de artă din colecții poloneze care au aparținut statului polonez sau colecțiilor private de pe teritoriul statului polonez, deci nu pot fi interpretate formal și legal ca proprietate germană", a declarat Wawrzyk.

"Vom căuta intens întoarcerea a ceea ce ne aparține, care este proprietatea statului polonez", a conchis el.

Potrivit lui Glinski, autoritățile poloneze au trimis Rusiei documente privind restituirea a peste 10 mii de obiecte culturale pierdute în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Potrivit acestuia, "în cazul a sute de mii de obiecte pierdute de Polonia ca urmare a celui de-al Doilea Război Mondial, traseul duce la Federația Rusă și la fostele republici ale Uniunii Sovietice". "Cu toate acestea, lipsa accesului la arhivele și arhivele muzeelor rusești, inclusiv la listele celor eliminate, face dificilă determinarea numărului de obiecte de artă poloneze în Rusia de astăzi", a spus el.

"De mai mulți ani, Ministerul Culturii și Patrimoniului Național a folosit instrumentele disponibile pentru a identifica siturile de depozitare pentru artă eliminate de Armata Roșie. Până în prezent, partea poloneză a trimis 20 de cereri de retrocedare Rusiei prin canale diplomatice, care se referă la peste 10.000 de obiecte", a declarat Glinski.

"Guvernul Federației Ruse nu a luat încă în considerare niciuna dintre cereri", a spus el.

În timpul prezentării, Ministerul Culturii din Polonia a demonstrat șapte volume de documente legate de retrocedări. Vorbim despre picturi ale artiștilor italieni, care, potrivit Varșoviei, înainte de război au fost stocate în colecții poloneze în diferite regiuni ale țării.

Sursa citată nu a prezentat și un punct de vedere din partea Federației Ruse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.