Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Polonia: Să avem o abordare liniştită faţă de declaraţiile despre o Europă cu mai multe viteze

polonia

Ambasadorul Republicii Polone la Bucureşti, Marcin Wilczek, a declarat miercuri la Galaţi, într-o conferinţă de presă, că, deocamdată, declaraţiile privind o Europă cu două sau mai multe viteze trebuie abordate într-o notă liniştită, în condiţiile în care Europa va trece printr-o perioadă destul de furtunoasă cu alegeri în anumite state. ,,Pe de o parte, este foarte greu să ne gândim la o Europă cu două sau mai multe viteze pentru că nu prea ştim la ce se referă acest lucru. Până acum, sunt doar nişte declaraţii, arhitectura concretă de abia va fi cunoscută. Numele Uniunea Europeană (UE) aşa cum o arată este o uniune, de aceea şi România şi Polonia au aderat la această uniune. În cadrul UE există zone cum ar fi zona euro, de care Polonia nu aparţine, care formează în interiorul UE zone separate. Cred că, deocamdată, trebuie să avem o abordare liniştită referitoare la aceste declaraţii, nu s-au schimbat regulile şi regulamentele UE şi o să vedem care vor fi următorii paşi având în vedere că Europa va trece printr-o perioadă destul de furtunoasă cu alegeri în anumite state", a spus Marcin Wilczek.

Ambasadorul polonez a făcut şi un comentariu despre suspiciunile privind faptul că unele firme mari vând în Europa de Est produse de calitate inferioară celor comercializate în Europa Occidentală. "Această problemă a fost ridicată şi la ultima întâlnire a grupului de la Vişegrad (organizaţie de cooperare regională fondată în 1991 din care fac parte Ungaria, Polonia, Republica Cehă şi Slovacia-n.r). Trebuie analizată problema. Comisia Europeană deja a fost înştiinţată referitor la aceste suspiciuni şi dacă într-adevăr vor fi confirmate suspiciunile, atunci vorbim de un fenomen cu care nu putem fi de acord", a afirmat Marcin Wilczek.

Întrebat dacă ar fi oportună extinderea Grupului de la Vişegrad prin includerea României, ambasadorul a răspuns că, în opinia sa, în componenţa actuală Grupul acţionează optimal. ,,Cred că Grupul de la Vişegrad prin acţiunile de mulţi ani a devenit un fel de marcă, un brand. Cred că în componenţa pe care o avem acum acţionăm optimal. Cred că nu există un anume subiect legat de extinderea Grupului de la Vişegrad, cred că nici România nu-şi doreşte acest lucru, cred că funcţionează optim în acest moment în formula aceasta care este", a spus el.

Ambasadorul a precizat că România şi Polonia sunt parteneri strategici în UE şi NATO, iar în Marea neagră au loc exerciţii NATO sub comandamentul unei nave poloneze şi cu participarea unei nave poloneze. Demnitarul a menţionat că schimburile comerciale dintre România şi Polonia au ajuns la aproape cinci miliarde euro, iar investiţiile poloneze în România se cifrează la 500 milioane euro, conform Agerpres. "Toate acestea s-au construit pe bază de simpatie, prietenie şi relaţii foarte bune... Guvernul polonez este foarte puternic angajat în prezent în dezvoltarea infrastructurii dintre Marea Baltică, Marea Neagră şi Marea Adriatică, în cadrul Uniunii Europene şi sunt convins că dezvoltarea acestor trasee de comunicare ne va apropia şi mai mult unii de ceilalţi", a mai spus Marcin Wilczek.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.