Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pompierii, focul și candidații de foc

dorin tudoran

Vă amintiți de episodul petrecut într-o localitate liniștită, în care nu mai izbucnise un incendiu de multă vreme? Din senin, incendiile au început să se țină lanț. Mă rog, nu chiar din senin, ci imediat după ce autoritățile au hotărât să desființeze unitatea de pompieri.

Valul de incendii – aveau să dovedească investigațiile poliției – se datora pompierilor care, în încercarea de a dovedi urbei că sunt indispensabili, s-au apucat să declanșeze incendii în lanț.

Privind cum establishmentul republican încearcă să-i dea la cap lui Donald Trump, înțelegi că partidul nu mai are cap. Republicanii știau că Hillary Clinton va candida, știau ce candidat redutabil este și ce mașinărie politică & financiară se află în spatele ei.

Au dormit pe ei. S-au dovedit, încă o dată, incapabili să propulseze niște candidați puternici. Inițial,  l-au bagatelizat pe Trump. Numai că s-au ars – nu stingi un candidat de foc, doar cu tulumbe pline de vorbe la care nu mai ascultă chiar toată lumea.

Trump nu este ”my cup of tea”, retorica lui dezlănțuită nu mă impresionează, inexactitățile comise ieri și pe care le drege, cu alte inexactități, comise azi nu mă amuză, dar Trump nu este doar Trump. Așa cum, de partea cealaltă, Sanders nu este doar Sanders.

Nu mă omor după ridicarea de garduri, ziduri și trântirea de uși în nas, dar ceilalți competitori – democrați sau republicani – nu articulează nicio alternativă de luat în seamă. Sloganul ”Let’s Make America Whole Again!” al candidatei Hillary Clinton trebuie auzit corect – ”Let’s Do Nothing Again!” Și așa ceva înseamnă sinucidere.

Dacă vor avea de ales între Donald Trump și Hillary Clinton, americanii fie își vor pune imensa nemulțumire în mâinile unui președinte imprevizibil, fie vor opta pentru un statu-quo: “Aceeași Mărie, cu altă pălărie.”

Înclin să cred că vor opta pentru acceași Mărie, fiindcă, dincolo de marile lor nemulțumiri, americanilor nu le merge încă atât de rău, încât să transforme revoluția retorică în revoluție electorală. Cuțitul s-a apropiat alarmant de os, dar nu este încă “la os”.

Dintre toate etichetele care i se lipesc celui care atacă în stânga și-n dreapta, Donald Trump, cea mai aberantă este aceea de ”fascist” – comparația cu Hitler. De fapt, rezultatul este aruncarea în derizoriu a fascismului și a odioaselor crime comise la ordinul lui Hitler.

Să fie cumva milioanele de alegători care au votat până acum pentru Donald Trump nimic altceva decât o turmă de “cămăși brune”? Potrivit unei asemenea “logici”, toți cei care l-au votat pe Bernie Sanders pot fi declarați agenți ai cuplului Lenin – Che Guevara.

Bill O’Reilly și Bernie Goldberg sunt greu de contrazis  AICI

***

Preluat cu acordul autorului de pe www.dorintudoran.com

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.