Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ponta ar putea fi dat afară din Barou

victor-Ponta-Plagiat

Victor Ponta ar putea fi dat afară din Baroul București, după ce conducerea Universității din București a anunțat că îi va retrage titlul de doctor obținut pe baza unei teze plagiate.

Pe lângă titlul de doctor, Victor Ponta riscă și să fie dat afară din Baroul București, unde a intrat fără concurs tocmai pentru că avea doctorat. Potrivit unui document oficial semnat de prodecanul doctor Ion Dragne, Baroul București a confirmat, anul trecut, pentru  România Liberă, că Victor Ponta a devenit avocat pe baza titlului de doctor.

„Vă aducem la cunoștință că domnul avocat Ponta Victor Viorel a fost primit în profesie la data de 01.02.2005. Primirea în profesie a domnului avocat Ponta Victor Viorel s-a realizat în baza dispozițiilor articolului 16, aliniatul 2 litera a) din Legea numărul 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, modificată prin Legea numărul 255/2004, în vigoare la data soluționării cererii de primire”, se arată în documentul citat.

Legea la care face referire Baroul București spune următoarele:

„Articolul 16 va avea următorul cuprins: Art. 16. - (1) Primirea în profesie se obţine pe baza unui examen organizat de barou, conform prevederilor prezentei legi şi ale statutului profesiei.

(2) La cerere, poate fi primit în profesie, cu scutire de examen:

a) titularul diplomei de doctor în drept;

b) cel care până la data primirii în profesia de avocat a îndeplinit funcţia de judecător, procuror, notar public, consilier juridic sau jurisconsult timp de cel puţin 10 ani şi dacă nu i-a încetat activitatea din motive disciplinare care îl fac nedemn pentru profesia de avocat”.

În prezent, Victor Ponta apare pe site-ul oficial al Baroului Bucureşti în tabloul avocaţilor, la categoria celor „fără drept de exercitare a profesiei”, iar motivul este că, între timp, a devenit „incompatibil”, fiind ales deputat. Concret, fostul prim-ministru și-a suspendat activitatea de avocat în momentul în care a fost ales parlamentar.

Decizia privind posibilitatea ca Victor Ponta să profeseze din nou ca avocat în momentul în care nu va mai fi demnitar aparține Consiliului Baroului București, însă dacă fostul premier își va pierde tocmai titlul de doctor pe baza căruia a intrat în Barou sunt mari șanse ca forul de conducere a instituției să nu îi mai dea undă verde în exercitarea profesiei de avocat și chiar să îl excludă din Barou.

Rectorul Universității din București, Mircea Dumitru, a declarat miercuri, 20 ianuarie, la Digi FM, că Victor Ponta ar putea să rămână fără titlul de doctor, dacă teza sa va fi retrimisa pentru analiză la universitate.

„Este foarte important ca universităţilor să li se dea posibilitatea să îşi exercite autonomia universitară în tot ceea ce înseamnă programe şi acte de studiu. Universităţile care emit astfel de acte, trebuie să aibă dreptul să le şi retragă. (...) Da (Victor Ponta riscă să piardă titlul de doctor din partea Universităţii din Bucureşti - n.red.). Asta vreau să vă spun. În 2012, două comisii au ajuns în mod independent exact la aceeaşi concluzie. Au dat verdictul de plagiat”, a declarat Mircea Dumitru.

Declarațiile acestuia vin în contextul în care marți, 19 ianuarie, ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Adrian Curaj, a decis, printr-o ordonanţă de urgenţă, să mute analiza doctoratelor şi retragerea titlurilor demnitarilor de la Consiliul Naţional de Etică la universităţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.