Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ponta, micul Brâncoveanu

VICTOR PONTA - ANDERS FOGH RASMUNSEN - BRUXELLES

https://www.youtube.com/watch?v=wbhzH-A7upY

Victor Ponta, că și Crin Antonescu, nu mai poate cuceri puterea în momentul de față. Așa că ne sugerează că nu s-ar supăra să i se ofere.

Boierii au mers la Constantin Brâncoveanu în 1688 și i-au zis: „Logofete, noi cu toţii pohtim să ne fii Domn!”

„Dar ce aş avea eu cu Domnia? De vreme ce ca un Domn sunt la casa mea, nu-mi trebueşte să fiu.”

„Ne rugăm nu lăsa ţara să intre alţi oameni, sau răi, sau nebuni, să o strice, ci fii!”

„Dumneavoastră bine ştiţi cu toţi că eu am fost la casa mea ca un Domn, trăit-am cum am vrut, nimica lipsindu-mi, şi Domnia aceasta eu nu o pohtesc, ca să-mi înmulţesc grijile şi nevoile, ci dumneavoastră m-aţi pohtit şi fără voia mea m-aţi pus Domn în vremi ca acestea turburate, înconjurate de oşti şi de vrăjmaşi. Ci dar acum trebuieşte cu voia tuturor.”

„Toţi voim, toţi pohtim!”

„Dacă pohtiţi toţi, mi-e voia şi mie să-mi daţi un jurământ înaintea lui Hristos, precum că veţi fi cu dreptate, şi de ar veni vreo primejdie Domniei mele de spre vreo parte, să staţi cu mine toţi.”

„Să fie aşa!”

Iar de bucurie îl „luară de mâini şi-l împingeau de spate în faţa altarului.”

Majoritatea istoricilor sunt de acord că Brâncoveanu doar s-a prefăcut că nu vrea, atunci când boierii i-au propus Domnia. Un balet asemănător joacă, poate, Crin Antonescu.

Citiți și: Crin Antonescu, în așteptarea unei noi șanse

Un balet asemănător joacă și Victor Ponta. Întrebat dacă va candida din nou el a spus:

„Dacă mă pun pe listă, da. În 2016, îmi doresc să fim sănătoși și toate lucrurile bune pe care le-am făcut în anii aceștia să continue, că nu trebuie făcut nimic altceva decât să nu stric ce s-a început.”

Pentru că Ponta, asemenea lui Brâncoveanu, are rostul său...

„Au fost aproape două luni în care am fost mai mult plecat din țară, am participat la diverse conferințe unde am fost invitat, am stat mai mult cu familia, adică am făcut lucrurile pe care n-am putut să le fac în cei cinci ani înainte de acel moment, am venit la Gorj să mă văd cu prietenii, cu colegii mei și anul viitor”

... și familia.

„După cinci ani, va fi primul Crăciun alături de familie fără să stau cu ochii pe telefon, că sună: 'ninge, a căzut ceva, se întâmplă ceva!'. O să fie o senzație plăcută.”

Așa că Victor Ponta nu mai vrea să fie la conducere acum:

„Eu cred că îmi prinde foarte bine o perioadă în care să văd ce am făcut bine, ce am greșit, îmi prinde foarte bine și oricui îi prinde, și nu mă grăbesc absolut deloc să revin într-o funcție de conducere, de responsabilitate, fiecare lucru în viață are o etapă a sa și îmi prinde foarte bine.”

Dar, ca și Brâncoveanu, Ponta nu vine la aceste discuții cu mâna goală. Doar că, Brâncoveanu  se simțea indispensabil - Ponta știe că nu este. Asă că arată PSD-ului că poate fi critic (aici se aseamănă cu Antonescu)...

„De fapt PSD, ca și PNL, încă nu și-a definit ce vrea să facă ca partid în perioada următoare.”

... dar, desigur, nu uită să amintească propriile realizări:

„Sper ca depunerea mandatului meu și al Guvernului să satisfacă așteptările celor care au protestat și să revenim cât mai rapid la rațiune și la soluții raționale pentru ceea ce e de făcut în România. Am obținut, cu greu, în ultimii ani rezultate economice, sociale remarcabile și, dacă avem o perioadă lunga de instabilitate, de tulburări sociale și politice, putem să pierdem tot și să ne întoarcem la momentul 2012.”

Declarațiile lui Ponta au fost făcute la biroul parlamentar din Târgu Jiu și într-un interviu la postul TV SUD și redate de Agerpres (1, 2, 3).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.