Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ponta: Sustin construirea Catedralei Mantuirii Neamului

catedrala mantuirii
Premierul Ponta a declarat ca s-a discutat si despre subiectul Catedralei Mantuirii Neamului la intalnirea neoficiala avuta la Palatul Patriarhiei cu Prea Pefricitul Parinte Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane "Bineinteles ca am discutat despre Catedrala. Nu aveam cum sa nu vorbim despre Catedrala pentru ca este si in proiectul Romania 100. Este un proiect pe care il sustin si de altfel, in fiecare an, am alocat o parte din bani, o alta parte a fost data de credinciosii din tara, dar nu de-asta ne-am vazut, dar sigur ca am vorbit si despre Catedrala, cum sa nu vorbim pentru ca este un proiect, repet care este inclus in ceea ce noi am lansat "Strategia Romania 100". Am discutat despre Anul Brancoveanu, stiti ca anul trecut am fost la Istanbul si am obtinut din pareta guvernului turc permisiunea de a pune la Yedikule acea placa comemorativa. Este Anul Brancoveanu", a declarat premierul Ponta la Romania TV.  Citeste si: Ponta, Dragnea, Constantin și Isărescu în vizită la Patriarhul Daniel

Inca din decemebrie 2013, Patriarhia Romana a trimis consiliilor judetene scrisori prin care solicita de la fiecare CJ o finantare de 300 de mii de lei pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului. Astfel de scrisori au fost trimise si catre primarii.  "Constatam cu ingrijorare ca, in contextul actualei crize economice, rezultatele colectei nationale pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului s-au diminuat ingrijorator, fapt care afecteaza bunul mers al acestui important santier bisericesc. In aceste conditii, va rugam, Domnule Presedinte, sa acordati un sprijin financiar in valoare de 300.000 de lei Patriarhiei Romane - Catedrala Mantuirii Neamului, pentru plata materialelor si manoperei necesare lucrarilor la structura in aceasta faza esentiala pentru bunul mers al intregii lucrari", se arata in scrisoarea trimisa CJ Iasi pe 11 noiembrie si semnata de Patriarhul Daniel, scria Ziarul de Iasi. 

La randul ei, si BNR a intretinut o stransa relatie cu Biserica. Potrivit unor surse oficiale, anul trecut Patriarhia a solicitat de la BNR o sponsorizare pentru constructia Cadedralei Mantuirii Neamului, insa Banca s-a eschivat, scuzandu-se ca nu are astfel de resurse disponibile in buget. 

Recent, Ministerul Agriculturii si Agentia de Plati si Interventie in Agricultura au avut un schimb de replici cu Patriarhia Romana, privind subventiile acordate manastirilor care detin terenuri agricole.  La inceputul lunii aprilie 2014, directorul general APIA, Dorel Benu, a declarat ca 2.315 institutii de cult, care detin sau administreaza o suprafata de peste 23.000 de hectare de teren agricol, pentru care au primit in anul 2013 subventii de aproape 5 milioane de euro, vor trebui sa demonstreze, pentru a mai primi bani, ca sunt "fermieri activi" si ca lucreaza terenul. "Pentru a putea dovedi calitatea de fermier activ, institutiile de cult trebuie sa aiba in obiectul de activitate activitati agricole conform clasificarii CAEN sau sa poata dovedi cu documente ca desfasoara propria activitate agricola", a declarat Dorel Benu, directorul general al APIA, potrivit Mediafax.

Ulterior, si ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat ca va introduce o "lista neagra" a proprietarilor de terenuri agricole care nu-si lucreaza suprafetele, astfel incat acestora sa le fie sistate subventiile. 

"Romania va decide in perioada urmatoare, pentru anul 2015, nu pentru 2014, sa introduca o lista neagra pentru protejarea fermierului activ, practic, cu cei care nu ar mai trebui sa primeasca subventii", a spus la randul sau Constantin. 

In replica, Patriarhia Romana a avertizat ca manastirile si bisericile care au terenuri agricole nu pot fi scoase din randul "fermierilor activi". "Statutul de fermier activ, invocat de reprezentantii APIA, dar al carui sens nu este inca definit legal, nu poate fi refuzat unitatilor bisericesti care detin in proprietate si cultiva terenuri agricole. Desigur, autoritatile trebuie sa urmareasca cu responsabilitate corecta folosire a banilor primiti drept subventie de la Stat sau din fonduri europene. Mentionam ca unele unitati bisericesti au infiintat prin asociere cooperative agricole pentru ca sa cultive cat mai eficient terenurile agricole pe care le detin, fiind un exemplu in moderna si eficienta gestionare a acestora", argumenteaza Patriarhia Romana.

In cele din urma, in 4 aprilie, APIA a cedat, intr-un comunicat de presa: "Mentionam faptul ca APIA vine in sprijinul institutiilor de cult care isi desfasoara propria activitate agricola pe terenurile arendate sau aflate in proprietate si sustine mentinerea acestora la plata pe suprafata si din 2015".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.