Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Ponta, un experiment politic esuat'

ponta

Premierul Victor Ponta 'este un experiment esuat care se apropie de final' si care a facut 'pasi pe un drum care conduce la stuatia Greciei', sustine prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu care se pregateste sa ii ia locul acestuia la Palatul Victoria.

"Eu pe Victor Ponta nu-l mai iau in serios. Este un experiment politic esuat care se apropie de final. Acum, problema principala a Romaniei nu e Grecia, nici Ucraina, ci premierul Ponta insusi. Nu mai e credibil, ministerele nu mai functioneaza, investitorii sunt reticenti fata de Guvernul PSD.

Ponta a facut pasi pe un drum care conduce la situatia Greciei: a taiat investitiile, a crescut gradul de indatorare a tarii prin credite externe, a facut cheltuieli electorale si a oprit reforma companiilor de stat si a sectorului economic public in general", a declarat Predoiu intr-un interviu pentru ziare.com, intrebat daca este adevarat ca situatia din Grecia sau din Ucraina nu va afecta Romania, asa cum sustine Victor Ponta.

Predoiu a prezentat si reformele pe care intentioneaza sa le faca pentru a face sustenabila relaxarea fiscala si majorarile salariale pregatite de Guvernul Ponta, dar si pentru a contracara politica economica a actualei guvernari, pe care o considera gresita si incoerenta.

"Singura iesire din situatia in care Ponta ameninta sa aduca Romania sunt reformele in economie si administratie, dupa demisia sa. Romania trebuie sa inceapa reforma companiilor de stat amanata sau simulata de foarte multe guverne. Ele trebuie restructurate, managerii trebuie schimbati, pierderile trebuie oprite, trebuie listate companiile care sunt de listat si decapusate de contracte politice.

Bursa de valori trebuie dezvoltata accelerat, pentru ca trebuie diversificate sursele de finantare a companiilor, cu atat mai mult cu cat bancile se preocupa acum mai mult de restructurarea portofoliilor decat de finantarea afacerilor.

Trebuie platite ugent datoriile companiilor de stat si ale administratiei fata de companiile private. Datoria totala a ajuns la 320 de mil de lei, ceea ce e inacceptabil pentru ca pune in dificultate, chiar faliment, operatori privati care platesc impozite si creeaza locuri de munca.

Sunt necesare rapid informatizarea ANAF si atacarea marii evaziuni fiscale, in special in zona legume/fructe. ANAF trebuie sa aiba prioritati, intai marii evazionisti si mai apoi proprietarii de pensiuni cu cifre de afaceri simbolice.

Daca isi pastreaza disciplina fiscal-bugetara, Romania poate deveni un exemplu bun pentru investitori. Putem specula contextul nefericit din regiune atragand investitii si fluxuri financiare care cauta oportunitati, dar numai daca dam exemplul unui guvern cu viziune, integru si pro-business si al economiei descatusata de toate barierele.

Dar drumul devine cu atat mai ingust cu cat se prelungeste agonia Guvernului Ponta", a declarat Predoiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.