Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Poroșenko îl acuză pe Putin că refuză dialogul după capturarea celor trei vase ucrainiene

Vladimir Putin

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a cerut din nou Rusiei returnarea celor trei nave militare sechestrate în largul Crimeii la 25 noiembrie şi eliberarea membrilor echipajelor acestora - 24 de marinari ucraineni - pe care i-a numit 'prizonieri de război', într-un interviu acordat în weekend postului de televiziune France 24, conform Agerpres.

Referindu-se la incidentul naval din Marea Neagră de acum mai bine de o săptămână, şeful statului ucrainean a denunţat un 'act de agresiune deliberat' din partea Rusiei, după ce gărzile de coastă ruse au interceptat şi capturat, prin utilizarea forţei, trei nave ale Forţelor maritime ucrainene - trei vedete blindate şi un remorcher - în largul peninsulei Crimeea, anexată de Moscova în 2014, înainte de intrarea acestora în strâmtoarea Kerci pentru a ajunge în Marea Azov, destinaţia lor finală.

Preşedintele Petro Poroşenko a declarat în interviul acordat sâmbătă postului de televiziune francez că liderul rus Vladimir Putin refuză orice discuţie telefonică de la escaladarea tensiunilor ruso-ucrainene în Marea Neagră.

Potrivit liderului de la Kiev, imediat după atacarea celor trei nave ucrainene de către 'forţe ale armatei ruse' la 25 noiembrie în apropiere de strâmtoarea Kerci, el a cerut să i se facă legătura telefonică cu Vladimir Putin.

'Din păcate, nici până acum Putin nu a răspuns solicitării mele privind o discuţie telefonică directă în orice format - bilaterală, în "formatul Normandia", cu participarea partenerilor americani etc', a afirmat Poroşenko, citat duminică de portalul RBC-Ukraina.

După o întâlnire în marja summitului G20 de la Buenos Aires, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele rus Vladimir Putin au anunţat sâmbătă convocarea unei reuniuni în formatul 'Normandia' (Franţa, Germania, Rusia şi Ucraina) pentru a discuta detensionarea situaţiei.

'Această propunere a făcut obiectul unui acord prealabil cu mine într-un interviu telefonic cu Angela Merkel', a confirmat Petro Poroşenko, subliniind că la aceste discuţii Ucraina va cere Moscovei eliberarea imediată a marinarilor săi, deschiderea strâmtorii Kerci pentru navele ucrainene, pentru a se putea merge spre 'detensionare'.

Este prematur să vorbim despre eliberarea marinarilor ucraineni, a afirmat preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, într-o conferinţă de presă la Buenos Aires, în finalul summitului G20 sâmbătă.

'Este prea devreme să vorbim despre aceasta. În prezent, o anchetă este în curs de desfăşurare, noi trebuie să confirmăm natura provocatoare a acţiunilor autorităţilor ucrainene şi să fixăm toate acestea în documente juridice', a declarat şeful statului rus, citat de postul de televiziune ucrainean TSN. Moscova susţine că incidentul naval din Marea Neagră a fost o 'provocare' orchestrată de către preşedintele Poroşenko pentru acumulare de capital politic în vederea alegerilor prezidenţiale de anul viitor în Ucraina.

Conform presei ruse, cei 24 de marinari ucraineni sechestraţi, între care trei răniţi în cursul incidentului, au fost plasaţi în arest preventiv pentru 60 de zile, fiind transferaţi la sfârşitul săptămânii trecute din Crimeea în închisoarea Lefortovo din Moscova.

Ministrul de externe ucrainean Pavlo Klimkin a declarat anterior că la viitoarea reuniunea în "format Normandia" vor fi abordate agresiunea rusă în Marea Neagră, desfăşurarea unei misiuni de menţinere a păcii în Donbas şi eliberarea deţinuţilor politici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.