Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Portugalia: Guvernul socialist majorează salariul minim la 530 de euro

portugalia

Salariul minim din Portugalia va creşte cu 25 de euro, la 530 de euro lunar pe 14 luni, a anunţat miercuri noul guvern socialist, în pofida negocierilor lipsite de succes cu sindicatele şi patronatul, transmite AFP. 

"Nu s-a putut ajunge la un acord oficial" cu partenerii sociali, dar "niciunul nu s-a opus majorării salariului minim la 530 de euro", potrivit unui comunicat dat publicităţii miercuri seară la finalul unei şedinţe de guvern. 

De această măsură, care figura în programul socialiştilor, "vor beneficia peste 500.000 de salariaţi", a precizat executivul portughez. 

Precedenta majorare a salariului minim, la 505 euro, a avut loc în septembrie 2014 şi a fost însoţită de compensaţii în favoarea angajatorilor, care au văzut cheltuielile patronatului legate de cele mai mic salarii reduse cu 0,75%, la 23%. 

Potrivit executivului, negocierile dintre sindicate şi patronat au eşuat în privinţa menţinerii sau eliminării acestor compensaţii care, în final, vor dispărea de la 1 ianuarie. 

Guvernul socialist, care a succedat dreptei după alegerile legislative din octombrie cu ajutorul sprijinului inedit al stângii radicale, intenţionează să crească salariul minim în fiecare an pentru a atinge 600 de euro în 2019. 

"A impune economiei costuri suplimentare pe care poate nu le va suporta reprezintă un semnal prost trimis de guvern", a apreciat şeful opoziţiei de dreapta, Pedro Passos Coelho. 

Executivul socialist, care a mai anunţat o creştere a pensiilor şi alocaţiilor familiale, susţine din contră că această măsură este menită să majoreze puterea de cumpărare a portughezilor şi să stimuleze economia. 

Banca Portugaliei prevede pentru 2015 o rată de creştere de 1,6%, în timp ce Comisia Europeană estimează că Produsul Intern Brut al ţării va spori cu 1,7% în acest an.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.