Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Porunca lui Duterte, lege în Filipine. A fost instaurată legea marţială

reuters
armata filipine, marawi

Curtea Supremă din Filipine a validat marţi legea marţială impusă de preşedintele Rodrigo Duterte la sfârşitul lunii mai în regiunea Mindanao din sudul arhipelagului, pentru reprimarea unor combatanţi jihadişti care se reclamă de la gruparea Statul Islamic (SI), transmite AFP, potrivit agerpres

Măsura a fost decretată de Duterte pe 23 mai, la câteva ore după ce jihadiştii ar fi ridicat steagul Statului Islamic în mai multe cartiere din Marawi, oraş musulman într-o ţară majoritar catolică.

Londra îşi doreşte un acord post-Brexit cu UE în domeniul medicamentelor

De atunci, armata terestră filipineză, sprijinită de artilerie şi aviaţie, dar şi de SUA, se luptă pentru fiecare clădire pentru a prelua controlul asupra oraşului.

Parlamentari ai opoziţiei au sesizat însă Curtea Supremă pentru a cere respingerea legii marţiale, invocând 'absenţa completă de justificări faptice' pentru impunerea ei şi făcând o paralelă cu regimul fostului dictator Ferdinand Marcos.

Recursul a fost respins marţi de Curtea Supremă, cu majoritate de voturi, a anunţat purtătorul de cuvânt al instanţei, Theodore Te, fără a motiva decizia.

Luptele purtate la Marawi, pe insula Mindanao, au făcut peste 460 de morţi, au distrus cartiere întregi şi au împins aproape 400.000 de persoane să se refugieze.

Şeful rebelilor, Isnilon Hapilon, unul dintre oamenii cei mai căutaţi din lume, se află încă în viaţă, ascuns într-o moschee, a declarat luni ministrul filipinez al apărării, Delfin Lorenzana, într-o conferinţă de presă la Manila. Ministrul nu a putut estima când va reuşi armata să recucerească cele 1.500 de imobile ocupate de insurgenţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.