Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Posibile variante: de ce se tem arheologii chinezi să intre în mormântul împăratului Qin? 'Arheologia nu e o vânătoare de comori în stilul Indiana Jones'

Radu Pop
ancient-origins.net
imparatul qin

Posibile variante: de ce se tem arheologii chinezi să intre în mormântul împăratului Qin? 'Arheologia nu e o vânătoare de comori în stilul Indiana Jones'

Goana după audiență naște idei de-a dreptul aberante. Nu e ceva nou. Dar când vezi titluri fantasmagorice în publicații la care aveai pretenții, parcă îți vine să te iei cu mâinile de cap. Spre exemplificare, Business Insider ne anunță apocaliptic că arheologii chinezi se tem să pătrundă în mormântul primul împărat al Chinei unificate, Qin (de acolo și numele de China), pe motiv că ăsta ar fi înțesat cu capcane mortale.

Așa le-ar fi spus lor cineva. Mai exact, un cronicar chinez, Sima Qian, care a trăit la circa un secol după împăratul Qin, adică acum vreo 2.100 de ani. Și zicea Sima ăsta că mormântul ar fi dotat cu arbalete și tot felul de dispozitive acționate mecanic, gata să ucidă pe oricine intră fără invitație, mai ceva ca în filmele cu Indiana Jones.

Trecem peste faptul că primul lucru pe care l-ar face arheologii chinezi ar fi să trimită un robot minuscul, cu o cameră video, acționat din afară, așa cum ar face orice specialist normal la cap. Doar nu te repezi acolo să aduni câte comori poți, ca să fugi după aia cu ele pe motocicletă. Dar nici treaba cu robotul nu au făcut-o.

  1. Nu au făcut-o pentru simplul motiv că ei se tem de cu totul altceva. Primo, se tem de faptul că mormântul ăla e sigilat de vreo 2.200 de ani. Nu mai menționăm că, foarte posibil, s-a dus și mama arbaletei în tot timpul ăsta. Dar e vorba că expunerea la mediul din afară ar putea afecta iremediabil ceea ce se mai află înăuntru.
  2. Secundo, mausoleul împăratului Qin care, da, e posibil să fie cel mai mare și mai spectaculos din toată istoria, se află la vreo 35 de metri adâncime. Există o posibilitate ca, în cazul unor săpături, pereții să se surpe (mai ales dacă sunt creați din lut, precum cei care înconjoară faimoasa armată de teracotă). Și atunci s-a ales praful de toată expediția arheologică.
  3. Terțio, mormântul este acoperit de un uriaș tumul. E imposibil să sapi un tunel, sau mai multe, ca să întreprinzi cercetări arheologice de amploare. Iar dacă înlături tumulul cu totul, ai distrus o altă creație antică de care ar fi trebuit să fii mându, nu să intri cu buldozerele peste ea.

În consecință, arheologii ăia nu sunt așa fricoși din cauză de arbalete antice sau alte dispozitive letale, pe cât ni se spune. Nu, teama lor e legată strict de păstrarea unui patrimoniu universal. Iar dacă nu îl poți excava fără riscul de a-l distruge, atunci decizia cea mai bună e să îl lași acolo până vei descoperi o tehnică mai avansată, care să îți permită exploatarea arheologică. Cum spuneam, arheologia nu e o vânătoare de comori în stilul Indiana Jones.

Vezi și: Arheologilor le este frică să deschidă mormântul primului împărat al Chinei: capcanele mortale din spatele Soldaților de Teracotă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.