Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Postare CONTROVERSATĂ a directorul Moldovagaz: E atât de greu să reducem temperatura noaptea?

Moldovagaz
Moldovagaz

Directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, este nedumerit de interpretările eronate după apelul privind utilizarea rațională a gazelor naturale.

Potrivit lui Ceban, consumatorii casnici, dar și întreprinderile nu au înțeles corect mesajul și sunt necesare unele clarificări, transmite presa din Republica Moldova.

Președintele Consiliului de Administrație a companiei Moldovagaz a scris pe Facebook că apelul privind optimizarea cantităților de gaz a trezit nemulțumiri nejustificate în societate.

„De ce este atât de dificil pentru proprietarul unui apartament sau al unei case, atunci când merge la muncă sau în altă parte, să scadă capacitatea sistemului autonom de încălzire? Această practică este răspândită în toată lumea. Sistemele moderne de încălzire permit acest lucru și sunt pe larg utilizate.”

„De ce este atât de greu să reducem temperatura agentului termic pe timpul nopții, atunci când suntem sub plăpumi și ne este destul de confortabil? Dacă putem să aerisim o odaie 10-15 minute, de ce nu putem să o facem pentru 2-3 ore cât ne aflăm la plimbare? Ce disconfort ne poate crea micșorarea temperaturii de la 24-25 de grade la 21-22, care este recunoscută ca fiind mult mai confortabilă pentru corpul uman?”, se mai întreabă directorul Moldovagaz.

În postarea sa, el s-a referit și la companiile care folosesc cantități mari de gaz natural.

„De ce unele companii insistă să utilizeze gazele naturale, când au la dispoziție și alte resurse energetice în cantități destul de mari? Pentru mine aceste întrebări sunt evidente. "Moldovagaz" este cel mai puțin interesată să micșoreze livrările de gaz, însă în această situație îndemnăm ca resursele să fie folosite cât mai rațional, pentru că ele nu pot fi restabilite.”, a precizat Vadim Ceban.

Vineri, într-un apel public, Moldovagaz a îndemnat consumatorii să reducă volum gazelor naturale utilizate pe perioadă stării de alertă energetică. Iar agenţii economici au fost îndemnaţi să reducă la maximum timpul de încălzire a încăperilor şi să folosească surse alternative de combustibil.

Contractul între Moldovagaz şi Gazprom a expirat în 30 septembrie și a fost prelungit doar pentru luna aceasta, cu doar câteva ore înainte de expirare.

În prezent, Moldova plătește 790 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaz, față de 148 de dolari, cât era în 2020. Vicepremierul Andrei Spînu s-a întors la începutul săptămânii de la Moscova, însă a anunțat că nu a reușit să discute cu directorul general al Gazprom, Alexei Miller. Negocierile au continuat în această săptămână în format online, deși Comisia pentru Situații Excepționale a instituit stare de alertă în sectorul gazelor naturale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.