Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pot scăpa de sancțiuni șoferii care nu semnează procesul verbal? Explicația unui judecător

pressalert.ro
politie rutiera

Refuzul de a semna procesul verbal întocmit de polițiștii rutieri poate părea o idee tentantă pentru șoferii care speră să scape de sancțiuni în trafic. Această acțiune poate fi motivată de diverse motive, precum neacordarea atenției regulilor de circulație, încercarea de a evita consecințele legale sau simpla ignoranță. Cu toate acestea, un judecător experimentat din București oferă explicații convingătoare referitoare la consecințele acestui gest și modul în care este tratat de instanță.

În timp ce unii conducători auto consideră că refuzul semnării procesului verbal îi va scuti de sancțiuni, judecătorul subliniază că această acțiune este, de fapt, o nulitate relativă în procesul legal. Chiar dacă șoferii sunt tentați să se sustragă de la responsabilitate prin necolaborarea cu autoritățile, acest gest nu va duce la anularea faptelor constatate.

Cu toate acestea, legea spune că șoferul contravenient nu este obligat să semneze procesul verbal întocmit de agentul constatator.

„Procesul-verbal se semnează pe fiecare pagină de agentul constatator şi de contravenient. În cazul în care contravenientul nu se află de față, refuză sau nu poate să semneze, agentul constatator va face mențiune despre aceste împrejurări, care trebuie să fie confirmate de cel puțin un martor. În acest caz, procesul-verbal va cuprinde şi datele personale din actul de identitate al martorului şi semnătura acestuia”, se precizează în legea circulației.

De asemenea, legea stabilește că sancțiunea poate fi aplicată și în situațiile în care nu există niciun martor.

Dar, foarte mulți conducători auto au contestat amenzile și au cerut anularea procesului verbal folosind tocmai acest argument.

Poți scăpa de sancțiune dacă nu semnezi procesul verbal?

În situația în care un șofer refuză să semneze procesul verbal de constatare a abaterii rutiere nu va scăpa de sancțiune.

Conform legii, poliția va transmite sancțiunea prin poștă contravenientului în termen de 60 de zile de la constatarea faptei.

Iar din momentul în care intră în posesia sancțiunii, șoferul poate contesta în instanță amenda.

Astfel, fie va invoca netemeinicia faptelor sesizate, fie nelegalitatea modului în care a fost întocmită constatarea. Și poate cere anularea procesului verbal, scrie ProMotor.

Judecător: Este nulitate relativă

Unul dintre motivele cel mai des invocate de șoferii care contestă procesele verbale este cel al lipsei semnăturii martorului.

„Considerăm că lipsa acestor mențiuni referitoare la persoana martorului reprezintă o încălcare a dispozițiilor prevăzute de lege, care însă nu atrag per se nulitatea procesului-verbal. […] Cazul lipsei semnăturii martorului de pe procesul verbal atunci când este incidentă vreuna dintre situațiile în care lege impune semnarea acestui de către un martor (contravenientul refuză sau se află în imposibilitatea de a semna) este unul de nulitate relativă, care rămâne de asemenea condiționat de existența unei vătămări ce nu poate fi înlăturată altfel”, a explicat pe platforma juridice.ro Anjie Diana Goh, judecătoare în cadrul Judecătoriei Sector 3 din București.

Așadar, dacă procesul verbal nu e semnat de un martor asistent sau de către contravenient, nu înseamnă că este întocmit nelegal.

„Atunci când procesul-verbal nu este semnat de contravenient și nici de către martor, dar în cuprinsul acestuia se face referire la motivele imposibilității semnării procesului de către martor, atunci acesta este legal întocmit. Mențiunile agentului-constatator pot suplini semnătura martorului, acesta putând consemna că lipsa semnăturii martorului este consecința faptului că la momentul constatării contravenției, cu ocazia întocmirii procesului-verbal nu a putut fi identificată nicio persoană care să poată fi martor”, mai precizează magistratul.

Semnarea procesului verbal nu înseamnă recunoașterea faptei

Așa cum se precizează și pe procesul verbal, semnătura contravenientului atestă doar că au fost informați cu privire la sancțiune.

„Pentru cei care nu cunosc, semnarea procesului-verbal înseamnă doar luarea la cunoștință despre ceea ce este consemnat în el și pentru primirea acestuia, nicidecum că sunteți de acord cu fapta propriu-zisă. Pentru mențiuni aveți rubrică special destinată în procesul-verbal. În cazul în care nu semnați, procesul-verbal va ajunge ulterior tot la dumneavoastră, la domiciliu”, se precizează într-o postare pe pagina de Facebook a Poliției Române.

Singura diferență între a semna și a nu semna amenda este data de aplicare a sancțiunii. Astfel, dacă șoferul semnează, sancțiunea se aplică din data când a fost constatată fapta.

Dacă nu semnează, atunci sancțiunea se va aplica începând cu data de expirare a termenului legal de contestație. Acesta curge odată cu transmiterea procesului verbal prin poștă la adresa de domiciliu a șoferului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.