Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Povestea celei mai vizualizate fotografii din istorie: cu ce sumă a cumpărat Microsoft fotografia cu dealuri verzi

Artsy

Într-o zi obișnuită de ianuarie din 1996, Chuck O'Rear, un fotograf cu experiență, se îndrepta să-și viziteze iubita, Daphne Larkin. În timp ce călătorea de la casa sa din St. Helena, California, către locuința ei din comitatul Marin, a fost captivat de un peisaj care i-a atras atenția în mod irezistibil. Această scenă perfectă i s-a dezvăluit pe neașteptate, fără să fie planificată.

„Mereu port cu mine o cameră foto”, spune O’Rear, „pentru că niciodată nu știi.” Această zi nu a făcut excepție, iar instinctul său de fotograf i-a adus o recompensă neașteptat de mare. Priveliștea de pe drumul rural îl îndemna să oprească: „Iarba era perfectă, verde, soarele strălucea și erau câțiva nori pe cer.”

Peisajul era atât de impresionant încât O’Rear a tras pe dreapta, și-a pregătit aparatul foto Mamiya RZ67, a folosit un film color Fuji pentru culori mai vibrante și a fixat totul pe un trepied. „Am făcut o fotografie, am avansat filmul – ceea ce nu mai facem digital – și totul a fost gata.”Imaginea capturată, numită „Bliss”, avea să devină un simbol global.

Deși mulți ar putea să nu recunoască imediat numele lui O’Rear sau contextul fotografiei, cu siguranță au văzut imaginea: fundalul implicit al sistemului de operare Windows XP. „Bliss” este considerată una dintre cele mai vizualizate imagini din lume, fiind fundalul a milioane de computere între anii 2001 și 2007.

Imaginea, care prezintă niște dealuri verzi sub un cer însorit cu nori spori, a devenit un simbol al liniștii și serenității în tehnologia digitală. În ciuda popularității sale, O’Rear subliniază că fotografia nu a fost modificată în niciun fel: „Când este pe film, ce vezi este ce obții.”

Bill Gates plătețte peste 100.000 de dolari pentru fotografie

Popularitatea „Bliss” a ajuns la urechile lui Bill Gates, care, prin grupul său Corbis, a achiziționat agenția de fotografii Westlight – agenția la care O’Rear a trimis inițial fotografia. Microsoft a cumpărat imaginea pentru o sumă „cu șase cifre scăzute”, peste 100.000 de dolari, deși suma exactă nu este cunoscută.

Deși pentru O’Rear fotografia a fost doar una dintre multele cadre pe care le-a capturat, aceasta a devenit preferata sa, renumindu-l în mod ironic. Soția sa, Daphne, glumește adesea despre acest aspect: „25 de ani la Geographic și nimeni nu a dat doi bani pe asta.”

Chiar și acum, O’Rear primește mesaje regulat despre „Bliss”. „Când voi muri, deși nu voi fi îngropat, Daphne a spus că pe piatra mea de mormânt nu va scrie National Geographic, ci ‘Fotograful Bliss’.”

Pe măsură ce timpul trece, peisajul din „Bliss” se schimbă. Dealul a fost arat și acum este plantat cu viță-de-vie, iar copacii au crescut în spatele dealului. Totuși, impactul și amintirea fotografiei rămân, întipărite în memoria colectivă a utilizatorilor de Windows XP de pretutindeni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.