Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Povestea româncei care a ajuns cel mai bun avocat într-un stat american

Adevarul.ro
Dana Bucin

O româncă care a emigrat în Statele Unite acum 25 de ani pentru a-și continua studiile a reușit să se distingă și să devină considerată cea mai bună avocată din statul Connecticut. În această perioadă, Dana Bucin a urcat treptele succesului și a ajuns să îndeplinească funcția de consul onorific al României, contribuind astfel la consolidarea relațiilor dintre cele două state prietene.

Dana Bucin s-a născut în Reghin, un mic oraș situat în județul Mureș, unde viața nu părea să ofere prea multe oportunități. Cu toate acestea, acest lucru nu a descurajat-o să își urmeze visul și să părăsească România în anii '90, o perioadă caracterizată de incertitudine și lipsă de perspective. Destinația ei? Statele Unite ale Americii, țara cunoscută pentru a fi "țara tuturor posibilităților", un loc în care urma să își construiască un viitor care părea aproape ireal pentru tânăra timidă care visa cu ochii deschiși și își imagina traversând Oceanul Atlantic, conform Adevărul.ro.

Dana Bucin a părăsit România în 1998, după ce petrecuse doi ani la Cluj, unde se pregătise pentru a susține admiterea la Facultatea de Științe Economice. Cu toate acestea, nu a mai ajuns să susțină examenul nici în Cluj, nici în București. O zi, câteva broșuri care circulau printre adolescenții din Cluj și care prezentau ofertele unor universități americane au ajuns în mâinile ei, iar din acel moment, o perspectivă cu totul nouă, care nu-i trecuse niciodată prin minte, i s-a deschis. "Am dat peste câteva publicații destinate tinerilor care explicau cum pot ajunge să studieze în străinătate. Îmi amintesc că am rămas uimită, pentru că nu îmi imaginam că este posibil așa ceva!", a povestit Dana Bucin pentru "Weekend Adevărul".

Surpriza a fost cu atât mai mare atunci când a descoperit că are posibilitatea de a studia în Statele Unite ale Americii și, mai mult, că poate obține această oportunitate fără costuri. Tot ce trebuia să facă era să demonstreze americanilor că are potențialul necesar. "Îmi amintesc că erau niște teste, Toefl și SAT1 și SAT2, care acopereau în principal domeniile engleză și matematică. Nu puteam să cred că exista o asemenea șansă. Mai mult, când am aflat că puteam primi și o bursă dacă aveam rezultate bune... și s-a întâmplat acest lucru", își amintește Dana.

"Părinții mei au fost incredibil de deschiși la minte”

Părinții Danei au fost primii care au înțeles și au susținut decizia ei. Chiar dacă proveneau dintr-o familie relativ înstărită, cu părinți antreprenori, resursele financiare nu ar fi fost suficiente pentru a o ajuta să studieze în SUA și să se întrețină pe durata studiilor. "Părinții mei au fost incredibil de deschiși la minte, au recunoscut entuziasmul meu și au înțeles că nu era doar un moft. Am discutat cu alți colegi, poate la fel de capabili ca mine, dar părinții lor nu au fost dispuși să îi susțină nici măcar pentru un program Work & Travel în Statele Unite. Mama mea, care știa doar puțină engleză, a căutat pe internet o listă cu toate universitățile americane, împreună cu adresele lor de e-mail, astfel încât să pot solicita broșuri", a adăugat românca.

Ulterior, toate piesele puzzle-ului s-au potrivit perfect, iar Dana Bucin a fost acceptată la o universitate din SUA, beneficiind de o generoasă bursă, ceea ce însemna practic că studiile ei urmau să fie finanțate integral. Această oportunitate era cu adevărat irezistibilă pentru o tânără care începea abia să-și croiască drumul și deja simțea atracția visului american. "Pentru mine, visul american însemna exact asta: dacă muncești din greu, cu determinare și studiezi, vei reuși. Nu există altă cale, pentru că acolo societatea nu te împiedică dacă ești serios și ești dispus să muncești. Nu există bariere. Am fost atrasă în primul rând de mentalitatea americană. Voiam să vin într-o țară unde oamenii mă lasă să-mi valorific potențialul, să fac tot ce pot prin eforturile mele", a mărturisit ea.

Americanii i-au apreciat determinarea

Eforturile Danei Bucin au fost recompensate, deoarece a fost acceptată la Ohio Wesleyan University cu o bursă.

„Parcursul meu a fost de jos. Nu am aterizat aici la nimic sigur, știam că vor urma ani complicați. E adevărat, a fost un avantaj pentru mine că am aterizat la o vârstă propice, la 18 ani, când deja poți să te integrezi, când începi să îți formezi contactele și să îți faci propria opinie despre lume. În cei patru ani de facultate, în care am studiat politica și businessul american, a fost foarte important că am reușit încet să-i descifrez pe americani, să văd cum gândesc, care sunt principiile lor comerciale și politice. Țin minte când am făcut prima vizită la Capitoliu, iar acolo am cunoscut-o pe Hillary Clinton, care era senator pe atunci“, explică ea.

Asta nu înseamnă că tot parcursul i-a fost lin și că nu a avut și piedici. A fost însă suficient de inspirată încât să învețe regulile jocului, iar apoi să-l joace poate chiar mai bine decât o făceau chiar americanii.

„Americanii sunt altcumva, greu de înțeles dacă vii la o vârstă la care nu poți interacționa cu ei. În principiu, ei sunt un popor deschis, prețuiesc libertatea foarte mult și te lasă să te exprimi. Nu îți pun piedici, nu te sabotează, te lasă să arăți ce poți, ce ești capabil să faci. Iar spiritul antreprenorial e ceva ce ei prețuiesc foarte mult. Când văd inițiativă și determinare, îi câștigi. De aceea mi-a folosit mult faptul că am ajuns aici atât de repede. Șapte ani de educație superioară cu americanii m-au pregătit foarte bine pentru piața lor de muncă și pentru a trăi printre ei“, detaliază Dana Bucin.

A obținut trei specializări

"Americanii sunt cu totul altfel, greu de înțeles dacă ajungi la o vârstă la care nu poți interacționa cu ei. În esență, sunt oameni deschiși, valorizează foarte mult libertatea și îți oferă posibilitatea să te exprimi. Nu pun obstacole în calea ta, nu te blochează, ci te încurajează să arăți ce poți face, care sunt abilitățile tale. De asemenea, ei apreciază enorm spiritul antreprenorial. Atunci când observă inițiativă și determinare, te câștigă de partea ta. Prin urmare, faptul că am ajuns aici atât de rapid mi-a fost de mare ajutor. Șapte ani de educație în Statele Unite alături de americani m-au pregătit foarte bine pentru piața lor de muncă și pentru a trăi alături de ei", a explicat în detaliu Dana Bucin.

Apoi a urmat un pas important în evoluția sa profesională. Astfel, a ajuns să lucreze pentru o companie gigant și și-a deschis cu ușurință calea către vârful carierei sale. "După aproximativ jumătate de an, am cerut permisiunea de a adăuga practica în Dreptul Imigrației la portofoliul meu, alături de celelalte dosare. Și mi-au permis să fac asta. Acesta este un exemplu concret al mentalității americane: vii cu entuziasm, cu un plan, explici strategia și viziunea ta, și dacă ești dedicat, ei te susțin", a completat Dana Bucin.

Succesele obținute în această poziție au făcut-o recomandată pentru un alt loc de muncă. Astfel, s-a alăturat unei mari firme de avocatură cu 60 de avocați. Și aici a avut un succes deplin: cifra de afaceri a firmei a crescut, iar Dana Bucin a fost cea care a adus cel mai mare număr de clienți și venituri în firmă. După trei ani și numeroase examene, a obținut permisiunea de a profesa în alte state importante din SUA.

„A fost un șoc total pentru mine și încă și acum mai diger. Ce le-a atras lor atenția dintre toate rezultatele mele și am impresia că a contat mult pentru ei – e o speculație, dar asta cred eu – este că în acel an câștigasem mai multe cazuri extrem de dificile prin care am eliberat niște cubanezi din custodia serviciilor de imigrare. Erau deținuți care urmau să fie deportați în Cuba. Nu orice avocat face Habeas Corpus, o procedură foarte complicată, un fel de soluție nucleară. Când nu mai ai absolut nicio șansă și când clienții tăi sunt ca și pierduți, mai poți încerca asta. E ca și când țara ta ar fi pierdută, bombardată, cucerită, și mai ai doar soluția armei nucleare ca să te salvezi“, adaugă avocata.

Cu toate acestea, foarte puțini avocați au curajul să facă acest lucru în realitate, așa cum, din fericire, nu avem un război nuclear.

„În ce constă acest Habeas Corpus? Te duci în fața unui judecător federal și îi ceri să comande Guvernului SUA să-ți elibereze clienții pentru că statul ar fi violat Constituția americană. Repet, așa ceva foarte rar se întâmplă. Practic, m-am dus la guvernul american și le-am zis: «Vă dau în judecată. Mai bine să îi eliberați înainte să pierdeți procesul și să plătiți daune imense». Chiar dacă era pe vremea lui Trump, când se dorea să se trimită imigrantul în gura lupului, a statului cubanez, pentru că se considera că nu mai era problema Americii, deși oamenii ăia se zbătuseră să scape de regimul de acolo și voiau doar să trăiască și să își câștige traiul cinstit într-o țară liberă. Eu, trecută prin comunism, nu îmi puteam imagina cum oamenii aceia să fie trimiși înapoi în gura lupului. M-am dus și m-am uitat în ochii lor și le-am spus că așa ceva nu se poate face. S-au speriat și i-au eliberat pe clienții mei!“, îşi aminteşte românca.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.