Luca Zvaleni, bucătar român în vârstă de 25 de ani, lucrează în prezent în restaurantul Le Louis XV din Monaco, distins cu trei stele Michelin și aflat sub coordonarea celebrului chef Alain Ducasse, unul dintre puținii bucătari din lume care au adunat, de-a lungul carierei, nu mai puțin de 21 de stele Michelin. Deși se află într-unul dintre cele mai exclusiviste restaurante din lume, tânărul recunoaște că programul este solicitant, iar cea mai mare provocare rămâne dorul de familie, relatează libertatea.ro.
Câștigător al sezonului 16 al emisiunii „Chefi la cuțite”, Luca Zvaleni a vorbit despre ritmul intens de lucru din bucătăria de top a restaurantului din Monaco într-un scurt interviu acordat lui Inspector Munchies, pe TikTok. Acesta a explicat că zilele sale de muncă pot ajunge frecvent la 12–14 ore, însă efortul nu îl descurajează.
„Nu știu dacă e legal să spun câte ore lucrez. Între 12 și uneori și 14 ore, dar mie nu îmi este greu. Mi-e greu să stau departe de familie, dar să lucrez îmi place foarte mult”, a mărturisit Luca Zvaleni, în videoclipul de pe TikTok.
În cadrul restaurantului Le Louis XV, Luca este responsabil de prepararea legumelor. Activitatea sa începe devreme, în subsolul localului, un spațiu atent organizat, unde sunt păstrate ingredientele și produsele speciale folosite în bucătărie.
„Ziua lui începe la subsol: aici găsim frigidere perfect organizate, borcane cu tot felul de fermentații de care nici ei nu știu când o să aibă nevoie sau ingrediente rare precum anemone sau roșii de mare”, a explicat Inspector Munchies, pe TikTok.
Pentru tânărul bucătar, faptul că lucrează la doar 25 de ani într-un restaurant cu trei stele Michelin reprezintă un vis devenit realitate, pe care nu și l-ar fi imaginat vreodată.
„În veci nu m-aș fi gândit să fiu aici la 25 de ani. Să lucrezi la Alain Ducasse, la trei stele Michelin… cine s-ar fi gândit?! Eu niciodată”, a mai spus Luca.
Despre Luca Francesco Zvaleni

Luca Francesco Zvaleni este câștigătorul sezonului 16 al emisiunii „Chefi la cuțite”, difuzat în 2025. Acesta a obținut marele premiu de 30.000 de euro în finala din 24 decembrie, după o competiție strânsă cu Ștefana Mercori, Bogdan Panaite și Alexandru Helju. În ultimul act al concursului, Luca a primit trei cuțite de aur și a ales să facă parte din echipa lui chef Richard Abou Zaki. Momentul anunțului făcut de Irina Fodor a fost marcat de emoții puternice, discursuri și îmbrățișări, Luca declarând: „Am fost cel mai fericit… am arătat cine este Luca Zvaleni”.
Născut la Roma din părinți români originari din Satu Mare și crescut în Italia, Luca și-a descoperit pasiunea pentru gastronomie la vârsta de 12–13 ani, considerând bucătăria „un act de iubire”. La 16 ani a pășit pentru prima dată într-un restaurant cu stea Michelin, a urmat o școală publică cu profil gastronomic în Italia, iar ulterior s-a mutat în Franța, unde a lucrat în restaurante de top și a învățat rigorile și rafinamentul bucătăriei franțuzești. În prezent, locuiește în Monaco, unde lucrează în restaurantul lui Alain Ducasse.





























Comentează