Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PPC își continuă achizițiile pe piața din România

Greece’s Public Power Company
PPC Greece’s Public Power Company

PPC își continuă achizițiile pe piața din România

Acordul semnat de compania elenă de electricitate PPC cu Fondul Proprietatea, pentru achiziționarea tuturor acțiunilor deținute de acest fond de investiții la filialele Enel România marchează întărirea în continuare a poziției companiei elene pe piața românească, relatează Capital.gr citat de rador.

Potrivit comunicatelor oficiale, acordul de achiziție a acțiunilor deținute de Fondul Proprietatea la filialele Enel România vine după acordul din 9 martie 2023 al PPC cu compania italiană Enel și este încheiat cu un discount semnificativ de peste 26%.

Se menționează că Fondul Proprietatea deține acțiuni minoritare la:

- Cele 3 companii de distribuție: e-distributie Muntenia (EDM), e-distributie Banat (EDB) si e-distributie Dobrogea (EDD)

- Cele 2 companii de furnizare: Enel Energie Muntenia (EEM) si Enel Energie (EE).

Conform Acordului de Privatizare pe care Enel l-a semnat atunci când a achiziționat companiile de distribuție și furnizare de la statul român, au fost acordate drepturi de tip tag along pentru acționarii minoritari (SAPE, adică statul român, și Fondul Proprietatea), în cazul în care Enel ar dori să vândă participația la cele două companii EDM și EEM pe viitor.

În urma acestui contract, PPC a făcut o ofertă de achiziție atât pentru acțiunile Fondului, cât și pentru cele ale Statului Român (SAPE). În timp ce statul român nu a vrut să-și vândă cota, Fondul a acceptat să-și vândă nu doar acțiunile la EDM și EEM, ci și la cele trei companii rămase.

Astfel, acordul PPC cu Fondul Proprietatea include vânzarea către PPC a tuturor participațiilor minoritare pe care le deține în toate cele cinci companii Enel România, adică 12% din EDM, 24,1% din EDB, 24,1% din EDD, 12% din EEM și 12% din EE pentru o sumă totală de aproximativ 131 de milioane de euro (650 milioane de lei).

Este de remarcat faptul că, pe baza prețului per acțiune oferit de PPC către Enel, prețul care ar corespunde cotei Fondului Proprietatea se ridică la aproximativ 179 de milioane de euro. Adică, PPC achiziționează participațiile Fondului cu un discount de peste 26%, crescându-și simultan randamentul preconizat (IRR) din viitoarea investiție pe piața românească și dobândind un rol și mai puternic în companiile țintă, și mai ales în rețelele de distribuție, unde dobândește majoritatea conform statutului.

Game changer

Se reamintește că la începutul lunii martie, PPC a finalizat, după negocieri care au durat aproximativ două luni, acordul de achiziție al Enel România pentru un preț de 1,26 miliarde de euro. Achiziția creează date noi nu numai pentru Grecia, ci în ansamblu pentru piața energetică a Europei de Sud-Est, deoarece prin aceasta PPC își întărește poziția în regiunea mai largă și devine cel mai mare jucător din Europa de Sud-Est. În același timp, compania elenă își dublează producția din surse regenerabile de energie, în condițiile în care se confruntă cu riscul de reglementare din cauza restricțiilor impuse companiei în Grecia, unde este obligată să își diminueze cota de piață. Astfel compania reușește nu numai să își mențină, ci își și mărește dimensiunea, dând totodată un avans geopolitic Greciei, deoarece va gestiona o mare parte a resurselor energetice și a rețelelor de transport din regiunea extinsă. În același timp, prin această achiziție își implementează planul de investiții, așa cum a fost prezentat investitorilor înainte de majorarea cu succes a capitalului social în noiembrie 2021.

Valoarea totală a tranzacției se ridică la 1,9 miliarde de euro împreună cu obligațiile de împrumut ale Enel România pe care PPC și le asumă. Finalizarea achiziției este de așteptat să aibă loc în a doua jumătate a anului și va fi supusă anumitor condiții, precum aprobarea de către autoritățile de concurență competente. Achiziția va fi finanțată printr-un împrumut de 800 de milioane de euro și un capital social de 460 de milioane de euro.

Odată cu achiziția, PPC intră pe una dintre cele mai mari piețe din Balcani și realizează o creștere semnificativă a dimensiunii prin:

1. Achiziționarea a peste 130.000 km de rețea de distribuție.

2. Dublarea puterii în surse regenerabile de energie.

3. Obținerea a încă 3,2 milioane de clienți noi.

Mai concret, PPC, prin achiziția a 100% din Enel România, pe care șeful companiei, G. Stassis, o cunoaște bine din mandatul său la filiala companiei italiene Enel, achiziționează:

1.Trei din cele opt companii de distribuție, în total, din România:

- E-Distribuție Muntenia Sud, care aprovizionează regiunea Muntenia, inclusiv Bucureștiul,

-E-Distribuție Banat, cu retele de distributie în zona cu același nume în care se află zona industrială a țării.

-E-Distribuție Dobrogea, care distribuie energie electrică în zona turistică omonimă.

În total, dobândește managementul unei rețele de distribuție de peste 130.000 km, distribuind aproximativ 16 TWh.

2. Proiecte importante SRE:

- 534 MW SRE în funcțiune: 8 parcuri eoliene cu o capacitate instalată de 499 MW și 4 parcuri fotovoltaice cu o capacitate instalată de 36 MW.

- 5,4 GW de proiecte în dezvoltare: achiziționează, de asemenea, un stoc de proiecte de aproximativ 5,4 GW în diferite stadii de dezvoltare, dintre care 2,3 GW sunt eoliene și 3,1 GW solare.

3. Un portofoliu mare de clienți în tranzacționare-aprovizionare:

- Cele două companii de furnizare Enel Energie Muntenia și Enel Energie, cu 3,2 milioane de clienți și vânzări de 11 TWh.

- Enel-X, o companie de servicii cu valoare adăugată, cum ar fi dezvoltarea rețelelor de mobilitate electrică, servicii de întreținere și reparații și soluții energetice, cu perspective semnificative de creștere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.